Bănci și Asigurări

Ghetea, CEC: Nu ne ambitionam sa majoram soldul creditelor la nesfarsit, vrem sa fie si rambursate

Ghetea, CEC: Nu ne ambitionam sa majoram soldul creditelor la nesfarsit, vrem sa fie si rambursate

Radu Ghetea, presedintele CEC Bank

04.05.2010, 23:08 24

CEC Bank a dat in primul trimestru credite noi de 374 demilioane de lei (ceva mai mult de 90 mil. euro) pentru companii,cea mai mare parte a finantarilor mergand in sectorul agricol. Intotal, 7.378 de credite noi au fost acordate in primul trimestru,valoarea medie individuala fiind astfel de aproape 51.000 de lei(12.400 de euro).

Totusi, vanzarile de credite noi abia au acoperit rambursarile,astfel ca soldul se afla in martie la nivelul la care se gasea siin decembrie anul trecut, de 9,4 miliarde de lei (2,3 mld. euro).Aceasta situatie a fost determinata de vanzarile slabe de credit pezona de retail, care nu au reusit sa tina pasul curambursarile.

"Am dat credite, dar ele au inlocuit creditele care s-aurambursat. Ambitia noastra nu este sa crestem soldul la nesfarsit,ci sa asiguram rulaj - sa dam credite care sa fie mai apoirambursate", spune Radu Ghetea, presedintele CEC Bank. El noteazaastfel ca in decembrie erau in sold credite de circa 200 demilioane de lei acordate in sectorul agricol (in special pentruzootehnie), care au fost rambursate, fara nicio problema, infebruarie si martie.

Ghetea spune ca va continua sa ajusteze dobanzile dupa semnaluldat de BNR, dar ramane "cu un ochi" si la concurenta. Depoziteleatrase de la clientela au inregistrat in schimb o cresteresustinuta in primul trimestru, soldul urcand cu aproape 10%, panala 15,1 miliarde de lei (3,7 mld. euro).

Profitul ramane sub presiune

Banca a obtinut in primul trimestru un profit brut de 14,9milioane de lei (3,6 mil. euro). Pe primele patru luni din 2009banca raportase un profit net de 20 de milioane de lei (4,7 mil.euro), insa ulterior profitabilitatea a fost mai slaba.

"La acest nivel al profitului trimestrial, ar insemna ca peintregul an obtinem un castig apropiat de cel din 2009 (candprofitul brut a fost de 50 mil. lei, n. red.). Provizioanele suntin continuare un element care erodeaza profitabilitatea bancilor ingeneral, dar este bine ca ne tinem deasupra liniei de plutire", acomentat Radu Ghetea. El nu a precizat insa care a fost valoareaprovizioanelor facute in primul trimestru. Solvabilitatea bancii,care masoara adecvarea fondurilor proprii detinute in functie deriscurile asumate, a fost relativ constanta, situandu-se la 16,89%in martie.

Spre comparatie, Banca Transilvania, a doua banca din top zececu capital romanesc, insa privat, a raportat pe primul trimestru unprofit net de 16 milioane de lei (3,8 mil. euro), apropiat astfelde cel realizat de CEC. Banca are credite in sold de 12,4 miliardede lei (circa 3 mld. euro), iar ponderea creditelor neperformante aurcat la 5,64% in martie, de la 4,8% in decembrie. CEC Bank nuprecizeaza ponderea detinuta de creditele neperformante in totalulbilantului, mentionand doar numarul creditelor restructurate(pentru clientii care nu mai puteau plati ratele la timp si aubeneficiat de facilitati cum sunt prelungirea perioadei derambursare sau acordarea unor perioade de gratie), de 1.544.Astfel, creditele restructurate reprezinta 9,29% din totalulcreditelor.

Continua reducerea retelei teritoriale: 66 de unitatiinchise in trei luni

Ghetea spune ca in primul trimestru a continuat sa ia masuripentru reducerea costurilor, care reprezinta "o preocupare continuapentru banca". Spre exemplu, reteaua teritoriala a fost ajustata,numarul unitatilor operationale coborand cu 66, pana la 1.285. Siin 2009 CEC a inchis 67 de unitati, coborand de la un varf de 1,418unitati, atins la sfarsitul anului 2008.

"Reducerea numarului de unitati nu este in legatura directa cusituatia actuala, ci cu strategia noastra de a deveni o bancaeficienta. La o retea atat de mare, intotdeauna exista si locuriunde activitatea nu poate fi continuata, fie pentru ca nu seacopera cheltuielile, fie pur si simplu pentru ca intr-o comunaunicul angajat iese la pensie si nu poate fi inlocuit", spuneGhetea. Potrivit reprezentantilor bancii, jumatate dintre unitatileoperationale in prezent au fost renovate si amenajate conformnoului brand.

CEC da credite pentru tractoare prin"Rabla"

CEC vinde credite in lei pentru achizitionarea de tractoareclientilor care isi caseaza utilajele vechi prin "Programul destimulare a innoirii Parcului national de tractoare si masiniagricole" derulat de Administratia Fondului de Mediu. Creditulpoate fi acordat pe o perioada de maximum sase ani, valoareaacestuia fiind calculata ca diferenta dintre valoarea de achizitiea utilajului si valoarea primei de casare primita de beneficiar.Valoarea primei de casare este de maximum 17.000 de lei, fara caaceasta sa depaseasca insa 50% din pretul de achizitie alutilajului. Dobanda perceputa de CEC este variabila, fiind formatadin dobanda de baza, situata la 9,9%, plus o marja de riscstabilita in functie de perioada de creditare si de bonitateaclientului. Ciprian Botea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO