Prima pagina

Gelin, BRD: Am transferat doar partial scumpirea resurselor atrase asupra costului creditelor

Gelin, BRD: Am transferat doar partial scumpirea resurselor atrase asupra costului creditelor

Click pentru imaginea marita

12.08.2008, 20:13 25

Cresterea incetinita a portofoliului de credite corporate al BRD in comparatie cu semestrul I din 2007 se explica prin intensificarea practicii de a inregistra unele finantari in bilantul bancii-mama Societe Generale, mai ales pentru clientii multinationale, a explicat pentru ZF Patrick Gelin, presedintele BRD.
Cat priveste scaderea rentabilitatii capitalului propriu de la 38,1% in iunie 2007 la 32,4% in iunie 2008, Gelin spune ca aceasta a fost cauzata in esenta de cresterea costului resurselor, care nu s-a repercutat decat partial asupra creditelor. BRD a facut in prima jumatate a anului investitii de aproximativ 44 mil. euro, in crestere cu 42% fata de bugetul alocat in aceeasi perioada a anului trecut, banii fiind destinati in principal extinderii retelei.
Cresterea cheltuielilor generale s-a mentinut la un ritm anual de 29%. "Reprezinta consecinta fireasca a extinderii retelei de unitati", afirma Gelin.
El mai spune ca evolutia profitului net este conforma obiectivelor propuse pentru intreg anul, performantele comerciale si financiare pe primul semestru incadrandu-se in parametrii estimati.
Analistii Raiffeisen de la Viena remarca viteza moderata de crestere a creditarii, majorarea costurilor de refinantare si deteriorarea profitabilitatii BRD din cauza cresterii unor cheltuieli precum cele salariale, care au urcat cu 44% in conditiile in care banca plateste bonusuri angajatilor in trimestrul al doilea.
Ponderea costurilor in totalul veniturilor a urcat in trimestrul II la 50,1% de la 45% in acelasi trimestru din 2007. De asemenea, Raiffeisen mentioneaza ingustarea marjei nete de dobanda de la 4,1% in trimestrul I la 3,7% in trimestrul II, pe seama cresterii dobanzilor la depozitele atrase si a finantarilor mai scumpe pentru segmentul corporate. Analistii austrieci mentin insa recomandarea de cumparare a actiunilor BRD.
In acelasi timp, analistii ING Bank Romania remarca majorarea substantiala a provizioanelor, inclusiv ca urmare a noilor cerinte introduse de BNR la inceputul anului pentru acoperirea creditelor de retail in valuta. ING estimeaza ca semestrul al doilea ar putea aduce inca un salt al provizioanelor, fara a vedea un aspect ingrijorator la acest capitol. De asemenea, se asteapta la continuarea tendintei de incetinire a cresterii creditarii pe seama politicii conservatoare a bancii fata de risc. Si ING mentioneaza ingustarea marjei de dobanda, apreciind ca dobanzile la depozite au urcat mai repede decat cele la credite in conditiile in care gradul de acoperire a creditelor cu depozite a urcat de la 94% la sfarsitul lui 2007 la 97% la 30 iunie 2008.
"BRD ramane cea mai eficienta si mai profitabila banca romaneasca", apreciaza analistii ING.
Banca a evoluat intr-un mediu macroeconomic cu parametri rasturnati fata de situatia din prima jumatate a lui 2007: leul s-a depreciat cu 16,4%, fata de o apreciere de 12,5% consemnata acum un an, dobanda BNR a urcat la 10% in iunie 2008 fata de 7,25% in iunie 2007, dobanda interbancara ROBOR la trei luni a urcat de la 7,67% la 12,03%, iar rata inflatiei s-a majorat de la 3,8% la 8,61%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO