Bănci și Asigurări

Garanti preia portofoliul de 100 mil. euro al propriei firme de credite ipotecare

Ufuk Tandogan

Ufuk Tandogan

Autor: Ciprian Botea

13.03.2014, 00:05 253

Garanti Bank, un jucător de talie medie din sistemul bancar deţinut de grupul cu acelaşi nume din Turcia, va prelua activitatea companiei de credite ipotecare pe care o controlează, respectiv active de credite de 100 de milioane de euro şi 3.400 de clienţi. Cele două entităţi ar urma să fuzioneze până la sfârşitul acestui an, dar înainte de aceasta turcii au nevoie de aprobarea BNR.

„Decizia face parte din strategia noastră pe termen lung de a crea un model de afaceri simplificat, astfel încât să putem deservi clienţii din zona creditelor ipotecare într-un mod unitar, prin direcţia de retail din cadrul băncii“, a declarat Ufuk Tando­gan, CEO Garanti Bank.

Turcii vor rămâne astfel pe piaţa locală cu banca şi cu două instituţii financiare nebancare (IFN) – Garanti Leasing şi Garanti Cre­dite de Consum, specializate pe leasing financiar şi respectiv credite de retail negarantate. Garanti a preluat cele trei IFN-uri în 2010 de la GE Money.

Banca avea la finalul anului trecut active de 1,6 mld. euro, iar cele trei entităţi administrau îm­preună active de aproape 300 mil. euro.

Com­pania de credite ipotecare este cea mai mare dintre cele trei, iar anul trecut a avut venituri nete de 3,1 mil. euro şi un profit net de 600.000 de euro. Firma avea în decembrie 2013 un număr de 26 de angajaţi.

Garanti a precizat că fuziunea nu afectează condiţiile de creditare din contractele încheiate de clienţi cu Garanti Credite Ipotecare. Aceştia urmează să fie anunţaţi cu privire la transferul lor către bancă. Turcii nu au precizat însă ce se întâmplă cu cei 26 de angajaţi ai companiei de credite de consum sau câţi dintre aceştia vor fi trans­feraţi în bancă.

Banca îşi va consolida portofoliul de credite de retail odată cu preluarea celor peste 3.000 de contracte. Garanti Bank avea la finalul anului trecut un portofoliu de retail de circa 450 mil. euro, acestea reprezentând o pondere de 40% din stocul total de credite. Valoarea medie a unui îm­prumut acordat de Garanti Credite Ipotecare este de circa 30.000 de euro.

Fuziunea dintre cele două entităţi vine în condiţiile în care acestea concurau pentru acelaşi segment de clientelă. Menţinerea ca entitate separată a firmei de credite de consum se justifică având în vedere că aceasta se adresează cu totul unei alte categorii de clienţi, respectiv persoane cu venituri mai mici.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO