Bănci și Asigurări

Francezii au adus 3 mil. euro la capitalul AXA anul acesta

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Anelis Baciu

08.10.2014, 00:00 112

AXA Asigurări, subsidiara locală a gigantului francez AXA, şi-a majorat capitalul cu 1,1 mil. euro în luna august, francezii ajungând astfel la injecţii de capital de circa 3 mil. euro de la începutul anului, potrivit unor date publicate de Registrul Comerţului.

Fondurile vor fi direcţionate cel mai probabil pentru acoperirea pierderilor din anii precedenţi şi pentru menţinerea indicatorilor financiari ai societăţii în limitele solicitate de autoritatea de supraveghere.

Francezii intenţionau să iasă de pe piaţa locală, deşi sunt prezenţi de numai patru ani, şi chiar ajunseseră la un acord de vânzare cu Astra, compania deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu. Tranzacţia a fost anulată din cauza problemelor Astra, aflată în prezent în administrare specială. 

Supraveghetorul pieţei afirmase încă de la jumătatea anului că Astra se află în imposibilitatea de a face achiziţii. AXA a anunţat abia la finalul lunii trecute încetarea contractului de vânzare către Astra. Grupul francez nu a precizat ce va face mai departe cu subsidiara locală, rezumându-se să spună doar că va evalua opţiunile strategice pe care le are.

AXA a adus şi un nou CEO la subsidiara din România, pe francezul Bruno Dufraisse. AXA asigurări fusese condusă până în luna mai de Violeta Ciurel, care a fost numită însă CEO al subsidiarei din Portugalia a grupului.

AXA a venit pe piaţa locală în 2010 după ce a cumpărat divizia de viaţă a Omniasig, asigurător pentru care a plătit sub 10 mil. euro.

Francezii au investit, în total, circa 40 mil. euro în promovarea şi dezvoltarea reţelei de distribuţie şi aveau iniţial planuri mari şi intenţionau să urce între primii cinci asigurători de viaţă într-un interval de trei ani, dar nu au reuşit să-şi facă loc pe piaţă, ajungând la un total de numai 40.000 de clienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO