Bănci și Asigurări

FRAI: 46% castig din Banca Agricola

25.03.2003, 00:00 23

Fondul Romano-American de Investitii (FRAI) a avut un randament al investitiei in Banca Agricola de 46% in dolari, potrivit raportului de activitate pe 2002 dat publicitatii recent.
Acest randament poate fi considerat foarte mare, tinand cont ca de obicei media se invarte in intervalul 10-15% pe an.
In 2001, Fondul Romano Amercian de Investitii si grupul austriac Raiffeisen Zentralbank Oesterreich (RZB-Austria)  au cumparat impreuna Banca Agricola de la statul roman. In momentul preluarii noi actionari au anuntat ca au platit 15 milioane de dolari cash pentru pachetul majoritar de actiuni si au facut o majorare de capital  de 37 milioane de dolari. In 2002, Banca Agricola a fuzionat cu Raiffeisenbank (Romania) rezultand Raiffeisen Bank.
Acum cateva saptamani oficialii bancii austriece au anuntat ca RZB a preluat toate actiunile detinute de FRAI la Raiffeisen Bank Romania, reprezentand 4,99% din capitalul bancii. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica.
La aceea vreme Horia Manda, Senior Vice-President al FRAI, spunea ca rolul FRAI in aceasta investitie s-a incheiat, astfel incat isi pot redirectiona resursele catre proiectele pregatite pentru lansare in cursul anului 2003: prima societate specializata de credit ipotecar din Romania si primul fond privat de investitii in eficienta energetica din Romania.
Transferul actiunilor a fost efectuat prin subsidiara Raiffeisen International Beteiligung AG (RIB), detinuta in totalitate de catre RZB, care este actionarul principal al retelei din Europa Centrala si de Est. RZB - prin RIB - detine acum 99,2% din actiunile Raiffeisen Bank, restul de 0,8% fiind detinute de cateva mii de alti mici actionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO