Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii private obligatorii asteapta incasari de 430 mil. euro

Fondurile de pensii private obligatorii asteapta incasari de 430 mil. euro

Mircea Oancea, presedintele CSSPP

21.01.2009, 18:08 20

Piata de pensii private obligatorii (pilonul II) va inregistra o crestere mai lenta anul acesta fata de anul trecut, iar valoarea contributiilor care vor fi virate catre fonduri se va ridica la 430 mil. euro, a declarat Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania si directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private.

In 2008 fondurile au primit in administrare peste 220 mil. euro.
"In acest an vom avea la pensiile private obligatorii un ritm de crestere mai lent. Anticipez ca vor fi alimentate 4 milioane de conturi individuale, la un numar total de 4,6 milioane de conturi existente", a precizat el in cadrul unui eveniment organizat de Media Xprimm. De aceeasi parere au fost si Emilia Bunea, directorul general al ING Fond de Pensii, si Mihai Coca-Cozma, directorul general al AIG Fond de Pensii.
In ceea ce priveste pensiile facultative (Pilonul III), Andanut a spus ca va fi un an dificil pentru administratorii prezenti pe acest segment din cauza problemelor cu care se confrunta companiile in contextul crizei financiare. "Companiile au probleme si vor da inapoi din aceasta cauza. Unii angajatori au renuntat sau vor renunta sa mai plateasca contributia la fondul de pensie pentru angajat", sustine el.
Numarul contributorilor la fondurile de pensii facultative se va ridica la 300.000 de persoane la sfarsitul anului acesta, dublu fata de anul trecut, in timp ce activele se vor ridica la 50-60 de milioane de euro.
"La sfarsitul anului numarul fondurilor de pensii facultative va ajunge la cel mult 15, ceea ce arata aportul de interes in aceasta zona. Anul acesta va fi un an important pentru pensiile facultative, insa aceste pensii au nevoie de sprijin prin informare directa la participanti", a spus Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Mihai Coca-Cozma, directorul general al AIG Fond de Pensii, considera ca este foarte importanta regularitatea cu care se contribuie la sistemul de pensii. "Pentru pensiile private obligatorii vor contribui probabil sub 4 milioane de oameni, gradul de colectibilitate fiind de 65-70%", a spus el.
In plus, el a mai precizat ca AIG ar putea intra in acest an pe piata pensiilor facultative.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO