Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii asteapta revenirea pietei pentru a-si diversifica investitiile

Fondurile de pensii asteapta revenirea pietei pentru a-si diversifica investitiile
19.03.2009, 00:00 11

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) pastreaza aproape 70% din banii colectati de la clienti in instrumente financiare foarte sigure, cum ar fi titlurile de stat sau depozitele bancare, dar asteapta revenirea pietei pentru a putea investi mai mult in actiuni.

La sfarsitul lunii februarie, peste 58% din banii fondurilor de pensii, in suma totala de peste 1,1 miliarde de lei, erau plasati in titluri de stat, 25,3% in obligatiuni corporatiste, iar aproximativ 11,5% in depozite la banci, arata datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). In obligatiuni municipale fondurile au investit circa 3% din bani si s-au tinut departe de actiuni si fonduri mutuale, unde plasamentele sunt de 1,2%, respectiv circa 0,7%.
"Deocamdata, aceasta strategie foarte prudenta s-a dovedit a fi foarte buna, pentru ca a adus randamente foarte bune intr-o perioada foarte tulbure a pietelor financiare. In alte tari fondurile de pensii au pierdut foarte mult, dar in Romania nu numai ca nu au pierdut, ci au castigat, este o mare bila alba pentru administratorii de aici", spune Dorin Boboc, directorul de investitii al Allianz-Tiriac Pensii Private, al doilea jucator de pe piata pensiilor obligatorii, care administreaza un fond cu peste un milion de clienti.
La sfarsitul lunii februarie, potrivit datelor CSSPP, 12 din cele 14 fonduri de pe piata aveau randamente pozitive si doar doua mergeau pe minus. Avantajul pietei romanesti de pensii este ca se afla abia la inceput atunci cand a venit criza, investitiile in actiuni erau nesemnificative, astfel incat administratorii au reusit sa reduca rapid ponderea acestora in portofoliu. Ponderea investitiilor in actiuni s-a redus de la 6,3% in iunie 2008 la 1,3% in ianuarie si 1,2% luna trecuta.
"Daca nu avem semne clare ca economia internationala merge mai bine, nu cred ca vreun fond va risca sa investeasca mai putin prudent decat pana acum. Intr-o perioada de cel putin o jumatate de an de acum inainte nu va investi nimeni mai riscant. Ar putea fi o perioada buna pentru achizitia de actiuni, pentru ca au scazut preturile, dar pe transe mici, pentru ca nu ne permitem sa pierdem sume mari", explica Simona Ditescu, directorul general al BCR Pensii, care administreaza un fond cu circa 152.000 de participanti. "Si in octombrie anul trecut credeam ca preturile sunt mici, dar au mai scazut de atunci. Niciodata nu stii cand e fundul sacului", afirma Ditescu.
Directorul general al BCR Pensii considera ca desi investitiile in actiuni aduc randamente foarte bune pe termen lung, pe termen scurt acestea pot genera pierderi, iar pentru fondurile de pensii imaginea este foarte importanta in primii ani de activitate.
"Nu stiu daca poate risca cineva acum sa ii scada valoarea activului, chiar daca in cinci-zece ani va avea cresteri semnificative, deoarece pentru fondurile de pensii imaginea este foarte importanta in primii ani, acum se construieste increderea oamenilor in sistem", explica ea.
Dorin Boboc de la Allianz-Tiriac Pensii spune ca pietele financiare ar putea incepe sa isi revina in a doua jumatate a anului. "Pietele financiare ar putea da semnale de revenire in septembrie, dar asta daca nu vine vreo veste foarte proasta intre timp."
Fondul administrat de Allianz-Tiriac Pensii se numara printre putinele care investesc in fonduri mutuale.
In cazul acestui fond, ponderea plasamentelor in fonduri mutuale este de 2,18%. Celelalte fonduri care fac astfel de plasamente sunt BT Aegon (4,61%), BCR (1,75%) si Prima Pensie (1,1%).
"Noi avem o strategie usor diferita de a celorlalti, in sensul ca folosim fondurile mutuale pentru a diversifica mai mult expunerea pe actiuni. Decat sa investim numai in titlurile a cinci emitenti, preferam sa plasam si in fonduri mutuale, care la randul lor investesc in zeci sau sute de companii", afirma Boboc.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO