Bănci și Asigurări

Fondul RAEF cere autorizatie de la BNR pentru o banca

Fondul RAEF cere autorizatie de la BNR pentru o banca

Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR: In cazul in care actionarul nu aduce capital pentru a-si sustine banca, drepturile acestuia pot fi restrictionate pana la nationalizarea institutiei de credit.

30.11.2008, 17:36 46

Banca Nationala a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca a primit documentatia pentru o noua banca, careia i-ar putea da avizul in primavara, iar potrivit informatiilor obtinute de Ziarul Financiar, aceasta ar putea fi o initiativa a omului de afaceri Horia Manda si a fondului Romanian-American Enterprise Fund, pe care acesta il administreaza.

Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca la Directia Supraveghere sunt cereri de autorizare a unor banci, inclusiv "cu capital romanesc foarte bun".
"Dosarul a fost depus acum o luna, s-au facut niste observatii", a spus Cinteza. El a reamintit ca selectia pe care o face BNR cand accepta ca o persoana fizica sau juridica sa devina actionar la o banca este "foarte rigida si dura".
"Nu ne intereseaza doar detinerea banilor, ci capacitatea in timp de a asigura sustineri", a mai spus Cinteza. El nu a precizat despre ce institutie de credit este vorba.
Una dintre institutiile care au depus documentatia de autorizare la BNR este Capa Finance, firma de microfinantare controlata de fondul de investitii Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), potrivit lui Horia Manda, senior vice president si chief investment officer al RAEF.
"Da, avem intentia (de a transforma Capa Finance in banca-n.red.)", a spus Horia Manda, confirmand faptul ca a depus cererea de autorizare la BNR. El nu a dorit sa ofere mai multe detalii. Nu este clar daca despre aceasta banca a vorbit Nicolae Cinteza, avand in vedere ca RAEF este un fond de investitii american. RAEF a cumparat Capa Finance anul trecut, in urma unei achizitii de actiuni si a unei majorari de capital in valoare de 15 mil. euro. Actiunile firmei de microfinantare se impart in prezent intre RAEF (55,47%), Emerging Europe Cap Cooperatief U.A. (43%), Secap Management (1%) si Chindris Adrian Petru (0,49%), potrivit datelor existente la Registrul Comertului. Capa Finance a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 4,2 mil. euro si un profit net de 120.000 de euro.
RAEF nu este la primul contact cu industria bancara, fondul de investitii vanzand in 2003 pachetul majoritar de actiuni pe care il avea la Banca Romanesca catre National Bank of Greece.
Dupa 2000, capitalul privat romanesc a devenit din ce in ce mai slab reprezentat in sistemul bancar, ajungand in prezent la o pondere de 6,8% din totalul capitalului din banci si fiind reprezentat de patru banci dintr-un total de 42, dintre care Banca Transilvania este singura care face parte din top 10 dupa active.
In acelasi timp, surse bancare afirma ca Banca Carpatica, o institutie de credit de cota de piata de circa 1% dupa active, ar putea fi vanduta unui investitor strain. Recent, GE Money si Alpha Bank au incheiat operatiunile de due diligence, conform unor surse de pe piata.
"Mi se pare neverosimil ca cineva sa deschida o banca tocmai in conjunctura actuala in care orice banca se abtine din motive obiective de la creditare. Principala preocupare in momentul de fata tine de restabilirea increderii bancilor in sistemul real, pentru ca acestea se confrunta cu o mare problema in cuantificarea riscului si a costului capitalului", a comentat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
In ultimii ani BNR nu a acordat decat o licenta de banca comerciala universala, portughezilor de la Millennium BCP, in conditiile in care alte institutii de credit europene au preferat sa intre pe piata pe baza pasaportului financiar.
In contextul discutiei privind capacitatea unui actionar de a sustine o banca, Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere din Banca Nationala, a aratat ca nu tot ce se vede ca fiind majorare de capital reprezinta o actiune voluntara a actionarului, unele fiind facute ca urmare a solicitarilor Directiei Supraveghere a BNR.
"Luam masura cand se manifesta tendinta de depreciere a indicatorului (de solvabilitate, n. red.). Anul acesta am solicitat doua majorari de capital. Au fost doua recomandari verbale si au fost ascultate."
El a afirmat ca in cazul in care actionarul nu aduce capital pentru a-si sustine banca, drepturile acestuia pot fi restrictionate, incepand de la cel de vot in privinta managementului. Sanctiunile pot merge insa pana la nationalizarea institutiei de credit.
In mediile de afaceri locale exista perceptia ca problemele cu care se confrunta companiile romanesti tin si de prezenta minoritara a unor banci care sa aiba capital autohton si care sa le poata sprijini.
"Neexistand un protectionism sau banci cu capital romanesc care sa sprijine afacerile antreprenorilor locali, nu prea se poate discuta de afaceri romanesti veritabile. As spune ca acele companii mari romanesti sunt un fel de accidente, pentru ca antreprenorii s-au straduit mult sa le aduca unde sunt in ciuda mediului politic care a reglementat zona economica", spunea recent omul de afaceri Radu Tudorache intr-un interviu acordat ZF
In prezent, Dinu Patriciu se numara printre putinii oameni de afaceri care ar putea dispune de lichiditatile necesare infiintarii unei noi banci pe piata locala, mai ales in contextul crizei financiare internationale.
In acelasi timp, Patriciu negociaza insa cu Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, preluarea Anglo-Romanian Bank - institutie de credit inregistrata in Marea Britanie, dar care are operatiuni si in Romania.
 
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO