Bănci și Asigurări

Fondul de Garantare are 3,7 mld. lei pentru despăgubiri în caz de falimente bancare

Fondul de Garantare are 3,7 mld. lei pentru despăgubiri...

Autor: Ciprian Botea

03.10.2014, 00:06 408

Fondul de Garantare de Depozitelor, instituţia responsabilă cu despăgubirea clienţilor băncilor intrate în faliment, avea la finalul anului trecut disponibilităţi de 3,7 miliarde de lei (835 mil. euro) cu care ar putea interveni pentru a despăgubi deponenţii în eventualitatea în care o o bancă ar avea probleme. Resursele au crescut cu 25% pe parcursul anului trecut.

Contribuţiile plătite de băncile participante au însumat 447 milioane de lei, în creştere cu 6% faţă de 2013, la aceste sume fiind adăugate alte 100 milioane de lei drept cotizaţii la fondul de restructurare bancară. Sumele rămase până la 700 mil. lei au reprezentat câştiguri din investiţii şi recuperări de creanţe.

„Fondul urmăreşte permanent ca prin managementul resurselor sale să îşi consolideze capacitatea de a răspunde în mod adecvat în cazul producerii unor evenimente care necesită intervenţia sa prin plata de compensaţii în favoarea deponenţilor“, scrie în raportul anual al instituţiei.

Capitalul mediu investit anul trecut a fost de 3,3 miliarde de lei, iar peste jumătate din plasamente au fost în titluri de stat. Veniturile realizate din investirea resurselor financiare au fost în sumă de 203 milioane de lei.

Fondul de garantare a avut un profit brut de 200 milioane de lei anul trecut, cu 11% peste nivelul din anul anterior.

Disponibilităţile fondului de garantare reprezintă circa 2% din totalul depozitelor garantate, în sumă de 157 miliarde de lei. Compensaţiile potenţiale se ridică la  circa 130 miliarde de lei, fiind în creştere cu 6% faţă de 2012.

Fondul garantează atât depozitele firmelor mici şi mijlocii, cât şi pe cele ale populaţiei la băncile locale, cu excepţia celor care funcţionează în regim de sucursală, în limita a 100.000 de euro. Depozitele constituite la sucursalele locale ale băncilor străine sunt garantate de schemele specifice din ţările de origine.

Plafonul de garantare este de 100.000 de euro (în echivalent lei) per deponent per bancă. Practic, un deponent care are mai multe depozite a căror valoare cumu­lată depăşeşte 100.000 de euro, toate la o singură bancă, primeşte doar 100.000 de euro dacă banca respectivă nu-şi mai poate îndeplini obligaţiile. Dacă depozitele sunt constituite la mai multe bănci, deponentul ar primi maximum 100.000 de euro pentru fiecare dintre aceste bănci, în situaţia ipotetică în care toate ar avea probleme cu onorarea obligaţiilor.

Totodată, a fost creat un fond pentru despăgubirea persoanelor prejudiciate prin măsurile luate în cursul administrării speciale a instituţiilor de credit, cel în contul căruia s-au strâns contribuţii de 100 milioane de lei anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO