Bănci și Asigurări

Fondul de garantare a asiguraţilor avea 845 mil. lei pentru despăgubiri anul trecut

Fondul de garantare a asiguraţilor avea 845 mil. lei...

Autor: Anelis Baciu

11.07.2014, 00:00 197

Fondul de Garantare a asiguraţilor (FGA) avea la finalul anului trecut fonduri în valoare de 845 milioane de lei (192 mil. euro) pentru despăgubirea clienţilor companiilor de asigurări care intră în faliment, cu 100 milioane de lei mai mult decât în anul precedent, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Anul trecut, fondul a plătit despăgubiri în valoare de 66.800 de lei în contul companiilor de asigurări care au intrat în faliment în anii anteriori. De-a lungul anilor Fondul de Garantare a Asiguraţilor a plătit despăgubiri pentru mai multe companii intrate în faliment printre care Delta Addendum, Euroasig, Grup AS, Adas sau Metropol.

Companiile de asigurări generale sunt obligate să participe cu o cotă parte de 0,3% din primele subscrise, în timp ce asigurătorii de viaţă trebuie să verse 0,8% din încasări. Sumele achitate de asigurători la fondul de garantare au crescut treptat în ultimii ani, iar faţă de 2006 fondurile sunt de trei ori mai mari. Cea mai mare parte a fondurilor disponibile, aproximativ 71% şi echivalentul a 600 milioane de lei, au fost investite în instrumente cu venit fix de tipul titlurilor de stat, în timp ce alte 237 milioane de lei (28%) au fost plasate în depozite bancare. Numai 1,2% din fonduri şi echivalentul a 10 milioane de lei au fost păstrate în conturi curente. Fondul se află sub administrarea ASF. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO