Bănci și Asigurări

Finanţele ies pe piaţă cu o scadenţă neobişnuită de 11 luni şi iau 15% din suma programată

Autor: Razvan Voican

11.10.2011, 00:00 63

În încercarea de a evita un vârf de plată în noiembrie anul viitor, Ministerul Finanţelor a lansat ieri o emisiune de certificate de trezorerie cu scadenţa la 11 luni, dar nu a vândut decât mai puţin de 117 mil. lei faţă de suma programată de 800 mil. lei. Cererea venită din partea băncilor s-a ridicat la 1,55 miliarde de lei, adică ar fi acoperit volumul de emisiune anunţat, însă Finanţele au respins ofertele de cumpărare care au depăşit un nivel al randamentului de 6,83% pe an.

Astfel, suma atrasă în final a fost de aproape 15% din valoarea anunţată iniţial. Ministerul Finanţelor acceptase un randament maxim de 6,83% şi la ultima licitaţie de titluri de stat cu scadenţa la un an. Pentru emisiunea atipică pe 11 luni piaţa se aşteaptă ca Finanţele să permită o nouă creştere a randamentului.

Totuşi, administratorii datoriei publice merg în continuare pe o strategie a incertitudinii, respingând în bloc ofertele băncilor sau acceptând oferte în limita unor sume complet diferite de valorile anunţate ale emisiunilor. Ministerul Finanţelor consideră că astfel luptă cu presiunea băncilor de creştere a randamentelor, chiar dacă analiştii au arătat de mai multe ori că o eventuală economie obţinută pe moment se poate transforma într-un cost mare pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO