Finanţele ies pe piaţă cu o scadenţă neobişnuită de 11 luni şi iau 15% din suma programată

Autor: Razvan Voican 11.10.2011

În încercarea de a evita un vârf de plată în noiembrie anul viitor, Ministerul Finanţelor a lansat ieri o emisiune de certificate de trezorerie cu scadenţa la 11 luni, dar nu a vândut decât mai puţin de 117 mil. lei faţă de suma programată de 800 mil. lei. Cererea venită din partea băncilor s-a ridicat la 1,55 miliarde de lei, adică ar fi acoperit volumul de emisiune anunţat, însă Finanţele au respins ofertele de cumpărare care au depăşit un nivel al randamentului de 6,83% pe an.

Astfel, suma atrasă în final a fost de aproape 15% din valoarea anunţată iniţial. Ministerul Finanţelor acceptase un randament maxim de 6,83% şi la ultima licitaţie de titluri de stat cu scadenţa la un an. Pentru emisiunea atipică pe 11 luni piaţa se aşteaptă ca Finanţele să permită o nouă creştere a randamentului.

Totuşi, administratorii datoriei publice merg în continuare pe o strategie a incertitudinii, respingând în bloc ofertele băncilor sau acceptând oferte în limita unor sume complet diferite de valorile anunţate ale emisiunilor. Ministerul Finanţelor consideră că astfel luptă cu presiunea băncilor de creştere a randamentelor, chiar dacă analiştii au arătat de mai multe ori că o eventuală economie obţinută pe moment se poate transforma într-un cost mare pe termen lung.