Bănci și Asigurări

Finanţele iau de pe piaţă 917,2 milioane lei pe trei ani, la randament în scădere

Autor: Monica Juganaru

12.01.2012, 14:39 273

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras joi 917,2 milioane lei prin obligaţiuni cu scadenţa la trei ani, aproape dublu faţă de valoarea indicativă, la un randament mediu de 6,95%, în scădere cu 0,53 puncte procentuale faţă de licitaţia din noiembrie, când a vândut titluri cu maturitate similară.

Băncile au subscris în total titluri de 1,98 miliarde lei, iar valoarea programată a licitaţiei era de 500 milioane de lei.

Unii dealeri s-au aşteptat ca aceste instrumente să fie vândute la un randament în scădere, de 7%, în linie cu cele practicate pe piaţa secundară.

Cea mai recentă licitaţie pentru astfel de titluri a fost organizată în noiembrie, când Ministerul Finanţelor a atras 296,5 milioane de lei, la un randament de 7,48% pe an.

În luna ianuarie, Finanţele au anunţat că vor să împrumute 4,5 miliarde lei, prin licitaţii pentru vânzare de certificate de trezorerie şi redeschiderea a trei emisiuni de obligaţiuni.

Trezoreria a atras deja 4,77 miliarde de lei în primele trei licitaţii din an şi mai are programate încă trei emisiuni de vânzare de titluri.

Următoarea licitaţie este programată luni, 16 ianuarie, când Finanţele vor să vândă certificate pe un an, în valoare de 1,5 miliarde de lei.

MFP a împrumutat în anul trecut 51,5 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, cu 25% peste valoarea sumelor atrase în 2010, de 41 miliarde lei. Tot de pe piaţa internă, Trezoreria a reuşit să atragă 1,4 miliarde euro prin emisiuni de titluri de stat, faţă de 2,53 miliarde euro în 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO