Bănci și Asigurări

Finanţele au respins toate ofertele băncilor pentru titluri de stat

Finanţele au respins toate ofertele băncilor pentru titluri de stat

Autor: Ciprian Botea

19.06.2012, 00:04 831

Ministerul de Finanţe a respins ieri toate ofertele băncilor pentru certificate de trezorerie cu scadenţa la un an, considerând că randamentele solicitate sunt prea mari. Aceasta este prima licitaţie respinsă integral din octombrie 2011 încoace.

Finanţele intenţionau să împrumute 800 milioane de lei (180 mil. euro) la licitaţia de ieri, dar au refuzat ofertele de peste un miliard de lei ale băncilor după ce randamentele au crescut constant în ultimele săptămâni pe fondul tensiunilor de pe pieţele externe

La ultima licitaţie cu astfel de titluri, randamentul a fost de 5,3% pe an, iar dealerii se aşteptau ca ieri costul să urce la 5,5% pe an. La începutul lunii mai, Trezoreria ajunsese să se împrumute la o dobândă de 5% pe an.

Statul nu se află însă sub presiune şi nu trebuie să se împrumute la orice cost având în vedere buffer-ul consistent de lichidităţi din contul Trezoreriei. Ministerul de Finanţe a beneficiat la începutul acestui an de scăderea costurilor de finanţare şi a împrumutat mai mult, ajungând să deţină un buffer de lichiditate de circa 7 miliarde de lei.

De aproape două luni statul împrumută însă mai puţin decât sumele planificate, în condiţiile în care randamentele au crescut pe fondul accentuării tensiunilor legate de criza datoriilor suverane din zona euro.

Cotaţiile CDS (costul asigurării contra riscului de default) au crescut în cazul României peste pragul de 400 de puncte de bază după ce în primele luni ale anului coborâse sub pragul de 300 de puncte de bază, iar dobânzile pe piaţa interbancară au crescut la rândul lor.

Dobânzile pe piaţa interbancară şi randamentele titlurilor de stat au crescut în condiţiile în care lichiditatea în lei s-a diminuat ca urmare a intervenţiilor repetate ale băncii centrale pe piaţa valutară, afirmă dealerii.

BNR a fost prezentă în mod constant pe piaţă în ultimele săptămâni pentru a limita deprecierea leului, care a avut o perioadă foarte dificilă în luna mai. Cursul leu/euro a ajuns în prezent cu circa 3% peste nivelul de la începutul anului.

Finanţele vor să împrumute în luna iunie 3,5 miliarde de lei prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie. De la începutul anului, statul a împrumutat aproape 36 milioane de lei de pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO