Bănci și Asigurări

Finanţele au luat 200 mil. lei pe zece ani la un cost în urcare

Finanţele au luat 200 mil. lei pe zece ani la un cost...

Autor: Liviu Popescu

08.12.2015, 00:00 126

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 200 milioane de lei (echivalentul a 45 mil. euro) de la bănci printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu scadenţa în februarie 2025, la un cost de 3,7% pe an. Costul este în creştere faţă de precedenta licitaţie cu astfel de titluri de stat pe scadenţă asemănătoare, de la finele lunii noiembrie, când statul s-a împrumutat la un cost de 3,56% pe an. Băncile au depus ieri oferte de 314 mil. lei, însă Trezoreria a împrumutat doar suma planificată.

„Potenţialul de mişcări negative rămâne şi ne aşteptăm ca participanţii la piaţă să rămână relativ defensivi, mai ales având în vedere şedinţa Fed de săptămâna viitoare”, scriu analiştii de la ING într-un studiu. Pentru luna decembrie, Trezoreria şi-a programat să atragă 2,7 mld. lei, din care se poate adăuga suma de 330 mil. lei din alocările sesiunilor suplimentare. Pe 17 decembrie, statul va organiza o licitaţie cu certificate de trezorerie cu discont în valoare de 500 mil. lei cu scadenţa pe un an. În noiembrie, Finanţele au împrumutat 3,2 mld. lei. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO