Eveniment

România a vândut pentru prima dată obligaţiuni în euro pe 20 de ani

România a vândut pentru prima dată obligaţiuni în...

Autor: Iulian Anghel, Cristian Hostiuc

22.10.2015, 00:07 1376

România a mai doborât ieri un prag atrăgând de pe pieţele internaţionale 2 miliarde de euro prin vânzarea de obligaţiuni cu maturitatea pe zece (1,25 miliarde de euro) şi 20 de ani (750 de milioane de euro), la prima ieşire pe pieţele externe din acest an.

Este pentru prima dată în istorie când Ministerul Finanţelor vinde obligaţiuni în euro o maturitate atât de lungă - 20 de ani – ceea ce indică şi interesul şi încrederea investitorilor în România.

În ianuarie 2014 Finanţele au emis pe pieţele financiare internaţionale bonduri în dolari pe 10 şi 30 de ani în valoare de 2 miliarde de dolari, realizând astfel o premieră - împrumuturi în dolari cu o maturitate de 30 de ani care erau aceptate de investitori doar pentru ţări extrem de puternice economic.

Randamentul pentru obligaţiunile pe 20 de ani a fost stabilit la 245 de puncte de bază (2,45 puncte procentuale) peste rata mid swap, iar pentru cele pe 10 ani la 190 puncte de bază (1,9 puncte procentuale). Rata mid swap se situează la 0,96%-0,97%.

Aranjorii emisiunilor de obligaţiuni, ambele noi, au fost Citigroup, HSBC Bank, Raiffeisen Bank Interna­tional şi UniCredit.

Anterior anunţului privind închiderea tranzacţiei, ofertele primite din partea băncilor urcaseră la peste 5,5 miliarde de euro, cumulat pentru ambele emisiuni de obligaţiuni.

Ieri se împlinise exact un an de la ultima ieşire pe pieţe a Ministerului Finanţelor - pe 21 octombrie 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO