Bănci și Asigurări

Explozia creditelor catre populatie, partea a doua. Varianta in valuta

06.07.2004, 00:00 12



Soldul creditelor acordate in valuta s-a ridicat in mai la 8.756 de miliarde de lei (aproximativ 216 milioane de euro)cresterea fata de luna aprilie fiind de 42,4%. Expansiunea creditelor in valuta a aparut recent, dupa ce in luna martie soldul a suferit o diminuare de 4 miliarde de lei fata de februarie, iar modificarea pe aprilie, desi pozitiva, a fost de slaba intensitate.



In luna mai soldul creditului de consum a ajuns la 59.403 miliarde de lei (1.460 de milioane de euro), in crestere cu 7% fata de luna aprilie.



Trendul de crestere rapida a fost astfel reluat in mai, dupa ce in aprilei soldul soldul a inregistrat o diminuare de 234 de miliarde de lei (5,7 milioane echivalent euro).



Structura acestor credite consemneaza o preponderenta a imprumutarii in moneda nationala, care detine o pondere de 85% din total. Creditele in lei au crescut insa in luna mai cu numai 3 procente, inferior ritmului de crestere general. Astfel, soldul creditelor in lei a ajuns in mai la 50.647 de miliarde de lei (1,24 miliarde de euro). Pe acest segment creditarea a stagnat in primele patru luni, valoare soldului la sfarsitul lunii aprilie depasind usor nivelul din ianuarie.



Aceste evolutii confirma tendinta aparuta inca din luna aprilie, de "migrare" a creditarii spre valuta, determinata in pricipal de stabilitate cursului de schimb, aprecierea reala a leului comparativ cu pricipalele monede ducand practic la ieftinirea creditului. Aceasta in ciuda avertismentelor bancii centrale, care atentioneaza asupra riscului modificarilor de curs valutar la care sunt supuse aceste credite.



De la inceputul anului, valoarea creditelor de consum contractate a crescut cu 7,6%. In acelasi interval, soldul creditelor in valuta a crescut cu 47,6%, iar soldul imprumuturilor in lei a crescut cu 3,1%. Astfel, se poate spune ca in primele patru luni ale anului creditarea pe piata de retail a stagnat, cresterile fiind acoperite preponderent prin modificarile survenite in luna mai.



Soldul creditului ipotecare/imobiliar a ajuns in luna mai la 24.601 miliarde de lei (aproximativ 606 milioane de euro), in crestere cu 5% fata de luna aprilie.



Spre deosebire de creditul de consum, pe segmentul imobiliar trendul de crestere se mentine de inca de la inceputul anului. Astfel, dupa primele cinci luni, soldul acestor creditari a crescut cu 22,7%.



In structura acestor credite valuta joaca de mult rolul principal, ajungand sa detina in mai o pondere de 85%. De altfel, inca din ianuarie creditele imobiliare in valuta reprezentau mai bine de 80% din totalul sumelor acordate.



Soldul creditelor imobiliare acordate in valuta a ajuns in mai la 20.922 de miliarde de lei (peste 515 miliaone de euro), cresterea fata de luna aprilie fiind de 6,5%. Si in acest caz, creditele in valuta sunt responsabile pentru cresterea inregistrata la nivel general, contributia creditarii in moneda nationala fiind negativa.



Soldul creditelor imobiliare acordate in lei a scazut in mai la 3.679 de miiarde de lei (90,6 milioane de euro), cu 37 de miliarde de lei mai putin decat in aprilie. Soldul acestor credite scade de la inceputul anului, diminuarea numai pe luna mai fiind de un procent.



In cazul creditelor imobiliare, acordate pe termene lungi, de peste zece ani, expunerea la riscul valutar este cu atat mai primejdioasa, evolutia cursului fiind imposibil de prognozat.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO