Bănci și Asigurări

Eximbank incheie anul cu un profit mai mic decat in 2002

23.12.2003, 00:00 17



Banca de Export-Import a Romaniei - Eximbank va incheia anul cu un profit brut de 135 miliarde de lei, in scadere fata de cel obtinut in 2002, dar conducerea bancii spune ca si-a asumat aceasta diminuare in momentul in care dobanzile au intrat pe un trend descendent. Pentru anul viitor in contul de profit si pierderi este estimat un profit brut in jur de 200 miliarde de lei.



"Vom incheia anul cu un profit mai mic decat cel din 2002, dar ne-am asumat aceasta scadere in momentul in care dobanzile au intrat pe un trend descendent. Pentru noi a fost mai important faptul ca cu o cheltuiala bugetara efectiva mai mica decat in 2002 am reusit sa sustinem mai multe exporturi", a afirmat Mariana Diaconescu, presedintele Eximbank .



Volumul total al exporturilor sustinute in 2003 de Eximbank a depasit usor pragul de 2 miliarde de dolari (mai exact 2,124 mld. $), nivel comparabil cu cel din 2002 cand volumul exportului sustinut a fost de 2,02 mld. $. Tinand cont ca si in 2002 variatia volumului total al creditelor pentru export nu a fost foarte mare fata de anul precedent (in 2001 volumul exportului sustinut a fost de 1,86 mld.$) ritmul de crestere al activitatii de baza al Eximbank, de la an la an, a fost mai degraba mic.



Eximbank a beneficiat in 2003 de fonduri pentru sustinerea exporturilor puse la dispozitie prin legea bugetului de stat in suma de 2.970 miliarde de lei, in crestere fata de anul precedent cand acestea au fost de 1.680 miliarde de lei.



"Cea mai mare parte a creditelor de export pe care le-am acordat anul acesta au mers in directia industriei constructoare de masini, in special nave, spre industria chimica, a pielariei si spre mobila, dar si spre industria alimentara prin exporturile de vin", a mentionat presedintele bancii.



In acelasi context, Mariana Diaconescu a punctat ca in 2003 Eximbank nu a acordat nici o garantie de import, ci doar garantii de export, singura legatura cu garantii de import fiind aceea ca a fost consultant financiar-bancar pentru Comitetul Interministerial. "Noi ne-am dat doar cu parerea, daca s-a decis sa se acorde garantii de import atunci acestea au fost acordate cu acordul Ministerului de Finante, sau mai corect de catre Comitetul Interministerial".



Eximbank are in acest moment un capital social de 851 miliarde de lei, dar potrivit conducerii se intentioneaza ca anul viitor sa se opereze o majorare de capital de 475 miliarde de lei. Aceasta majorare a fost planificata si anul acesta, dar din lipsa surplusului de fonduri necesare a fost amanata pentru anul viitor.



"De propus ne-am propus, ramane sa gasim sursele necesare pentru aceasta majorare", a mai afirmat Mariana Diaconescu.



Referindu-se la strategia pentru anul viitor presedintele bancii a punctat ca va pune un accent deosebit pe promovarea asigurarii pentru investitiile romanesti in strainatate. "Cred ca a venit timpul sa ne preocupe nu numai investitiile straine in Romania ci si cele romanesti in strainatate", a mai spus Diaconescu.



Banca detine in acest moment o retea formata din sase filiale si are aproximativ 400 de angajati.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO