Bănci și Asigurări

EximBank a făcut profit brut de 8 milioane de euro în primul semestru

EximBank a făcut profit brut de 8 milioane de euro în primul semestru

Foto Silviu Matei

Autor: Ciprian Botea

04.09.2012, 00:00 113

EximBank, banca de stat dedicată finanţării exportatorilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii, a încheiat primul semestru cu un profit brut de 35 milioane de lei (8 mil. euro) şi şi-a majorat expunerea faţă de clienţii nebancari cu echivalentul a 700 milioane de lei, potrivit datelor instituţiei.

Raportat la activele de 4 miliarde de lei ale băncii, profitul brut înseamnă aproape 0,9% din total. EximBank nu a publicat datele privind expunerea totală faţă de clienţii nebancari în luna iunie, dar la finalul anului trecut avea un stoc al finanţărilor acordate companiilor de peste 800 milioane de lei şi emisese garanţii pe baza cărora beneficiarii au putut accesa credite de la bănci de 3 miliarde de lei.

Totodată, banca poate prelua până la 85% din riscul de neplată aferent tranzacţiilor comerciale internaţionale. Oficialii EximBank spun că obiectivul pentru următorii patru ani este dublarea numărului de clienţi. Banca a avut mult timp o prezenţă discretă în piaţă, iar rolul său special de garantare şi finanţare a fost scos în evidenţă abia în perioada de criză, când portofoliul instituţiei a crescut exponenţial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO