Bănci și Asigurări

Exemplele lui Musetescu despre valoarea actiunilor BCR

17.04.2003, 00:00 22

Inca trei luni pana la incheierea tranzactiei prin care statul va pierde pozitia de actionar majoritar la Banca Comerciala Romana (BCR), prin vanzarea unui pachet de 25% catre BERD si IFC.
Estimarile privind valoarea celei mai mari banci romanesti, cu un profit net de 164 mil. $an 2002, au oscilat intre 1-1,6 miliarde de dolari.
Ministrul privatizarii Ovidiu Musetescu a dat intr-un interviu acordat agentiei Reuters o prima indicatie mai exacta asupra veniturilor pe care crede ca le-ar putea aduce vanzarea BCR. O indicatie complet nefericita, dupa cum recunosc chiar oficiali ai Autoritatii pentru Privatizare.
Potrivit afirmatiilor lui Musetescu, APAPS a facut o facut o proiectie de venituri din privatizare pentru 2003 de 4.000 de miliarde de lei. Mentionand ca exista "un anumit grad de relativitate" in aceasta proiectie, ministrul a precizat ca suma de 4.000 mld. lei include si cele 25 de procente din BCR, pe care BERD si IFC urmeaza sa le cumpere pana la jumatatea anului.
Oficialii APAPS sustin insa ca sumele vehiculate privind veniturile pe anul in curs, inclusiv din vanzarea a 25% din BCR, nu ar trebui luate in seama, fiind mai degraba cu titlu de exemplu.
Explicatia oficiala pentru declaratiile lui Musetescu: "A fost pur si simplu o comparatie, in cadrul discursului, care nu a avut in vedere o valuare reala a BCR. A fost o subliniere a faptului ca veniturile ar putea fi mai mari daca privatizarea ar merge mai bine".
Exemplul lui Musetescu merge insa mai departe: "Daca vindeam BCR ca intreg, probabil ca suma (n.r. a veniturilor din privatizare) ar fi fost de 7.000 de miliarde de lei". Fara precizarea ca ar fi vorba de un banal exemplu. Nici ca Musetescu ar fi luat in calcul doar o transa sau doua din valoarea tranzactiei cu BERD si IFC.
Sumele invocate de ministrul privatizarii, care au ajuns astfel in fluxul de stiri Reuters, conduc la o valoare extrem de mica a pachetului de 25% din BCR si chiar a intregului pachet de 70% din actiuni detinut de stat la BCR. Estimarea de 4.000 de miliarde venituri pe 2003, incluzand 25% din BCR, echivaleaza cu o evaluare a pachetului in cauza la numai 120 milioane de dolari. Respectiv o evaluare a bancii de pana in 500 milioane de dolari.
Indicatia lui Musetescu este inca si mai nefericita atunci cand estimeaza la 7.000 de miliarde de lei veniturile din privatizare pe 2003, incluzand intreg pachetul de 70% din BCR. Ceea ce ar conduce la o evaluare a bancii la numai 300 milioane de dolari.
Seful APAPS afirma insa ca spera sa obtina un pret cat mai mare pentru BCR, "avand in vedere valoarea bancii". El precizeaza chiar ca negocierea cu BERD si IFC pentru pachetul de 25% este "pe principii comerciale".
Inca nu este clar cum isi vor imparti cele doua institutii pachetul de 25%. IFC a alocat inca de anul trecut 75 milioane de dolari pentru aceasta tranzactie, considerand ca suma ii permite sa cumpere numai 5% - cum era prevazut initial - sau chiar 15% din actiuni. BERD nu a dat publicitatii nici o suma. Indicatia IFC ar conduce insa la o evaluare a BCR in jurul a 600 milioane de dolari. BRD, a doua banca de pe piata, are o valoare bursiera de circa 800 milioane de dolari.
Deocamdata, BERD si IFC de-abia au intrat in camera de date a BCR pentru inceperea operatiunilor de evaluare a bancii.  
Pana la sfarsitul anului APAPS intentioneaza sa vanda un pachet de pana la 8% salariatilor BCR. Nu este clar la ce pret. Cert este ca statul va ramane cu un pachet de cel putin 37%. In momentul in care APAPS va gasi mult cautatul investitor strategic - pana in 2006, conform angajamentului fata de FMI - IFC si BERD vor fi obligate sa permita rascumpararea unui pachet care sa asigure vanzarea catre investitorul respectiv a unui pachet de peste 50% din actiunile bancii. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO