Bănci și Asigurări

Euro urca sustinut de cumpararile strainilor

Euro urca sustinut de cumpararile strainilor

Click pentru imaginea intreaga

18.12.2007, 17:14 16

Cotatiile euro/leu continua sa urce la Bucuresti, pe fondul cumpararilor operate de investitorii straini, care isi inchid pozitiile pe pietele emergente din regiune, dupa o noua intensificare a aversiunii fata de risc.
Euro a urcat ieri la cursul oficial cu un ban, pana la 3,5584 lei, cel mai ridicat nivel inregistrat de la sfarsitul lunii noiembrie. Dolarul a castigat 4,03 bani, urcand la 2,4789 lei, dupa ce a inregistrat aprecieri in fata euro pe pietele internationale.
Piata interbancara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 3,5550 lei pentru un euro, usor peste nivelul inchiderii de vinerea trecuta, reactionand la evolutia celorlalte piete din regiune.
Inca de la primele ore euro a inceput sa urce, atingand un maxim de 3,5665 lei, la jumatatea zilei.
"Jucatorii straini au cumparat euro pe majoritatea pietelor din regiune. Volumele tranzactionate la Bucuresti au fost insa moderate", a comentat un dealer.
Cursul a inceput sa urce inca de la sfarsitul saptamanii trecute, sub presiunea cumpararilor de valuta operate de investitorii internationali, dupa ce in prima parte a lunii se stabilizase in jurul nivelului de 3,52 lei pentru un euro.
Nivelul de 3,565 lei se dovedeste un prag de rezistenta puternic, pe care piata nu a putut sa-l depaseasca nici in sedinta de ieri, dupa ce fusese testat si vinerea trecuta.
Analistii se asteapta ca presiunea pusa pe curs de cumpararile strainilor sa fie contrabalansata de cresterea remiterilor. Pentru anul acesta estimarile privind intrarile de valuta din remiteri pe luna decembrie merg pana la 1,6 miliarde de euro, dupa ce in ultima luna din 2006 au totalizat 1,27 miliarde de euro. Cel putin pana acum aceste intrari nu s-au resimtit in evolutia cursului, spre deosebire de anul trecut, cand euro a atins un minim de 3,35 lei pe 22 decembrie.
Acum, leul nu reuseste sa castige teren in fata euro nici cu ajutorul dobanzilor relativ ridicate de pe piata monetara.
BNR a atras ieri de pe piata monetara depozite cu scadenta pe 28 decembrie (ultima zi bancara a anului) in valoare de 5,74 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro). Sumele sterilizate au depasit intrarile din maturarea unor depozite mai vechi, de 4,28 miliarde de euro. BNR va mai organiza o licitatie pentru sterilizarea excesului de lei de pe piata pe 28 decembrie, depozitele urmand sa ajunga la scadenta in ianuarie 2008. Dupa sterilizarea de ieri dobanzile pe piata au urcat usor, la 6,5%-7% pe an pentru scadentele foarte scurte, in conditiile in care jucatorii anticipeaza acumularea unui exces usor de lichiditati, spre finalul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii.
Ministerul Finantelor a reprogramat ultima emisiune de obligatiuni de anul acesta pentru joi, 20 decembrie, cand va vinde titluri cu scadente la zece ani in valoare de 600 de milioane de lei. La ultimele licitatii Trezoreria a respins insa integral ofertele investitorilor, considerand prea mari randamentele cerute.
Piata a inceput deja sa ia in calcul o majorare a dobanzii de politica monetara, cu jumatate de punct procentual, pana la 8% pe an, la urmatoarea sedinta a BNR, programata pentru 7 ianuarie, dupa ce inflatia a ramas la un nivel ridicat in noiembrie. Analistii vorbesc deja despre posibile majorari in continuare ale dobanzii, de la nivelul de 8% pe an, avand in vedere acumularea de presiuni inflationiste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO