Bănci și Asigurări

Euro urca peste 3,75 lei, pe o noua corectie regionala

Euro urca peste 3,75 lei, pe o noua corectie regionala

Click pentru imaginea marita

22.01.2008, 20:01 21

Euro a atins un nou maxim al ultimilor trei ani, urcand la Bucuresti pana aproape de 3,76 lei, dupa ce o noua intensificare a tensiunilor de pe pietele financiare internationale a determinat investitorii financiari sa isi inchida pozitiile in economiile emergente din regiune.
Tensiunile de ieri au fost alimentate de cresterea temerilor privind o posibila recesiune economica in Statele Unite, ceea ce a declansat reduceri ale investitiilor in active considerate riscante, bursele inregistrand scaderi pe tot Globul. Si celelalte monede de pe pietele emergente din regiune au pierdut ieri teren in fata euro, insa fluctuatiile au fost de sub 1%, in timp ce leul a pierdut 1,6%.
BNR a calculat ieri un curs de 3,7202 lei pentru un euro, cu 2,3 bani peste nivelul precedent. Dolarul a castigat 4,04 bani, urcand la 2,5694 lei, dupa ce a marcat aprecieri in fata euro pe pietele internationale.
Intr-un scenariul, pesimist, ING vede euro urcand la peste 4 lei in prima jumatate a anului.
"Ne asteptam ca euro sa urce spre 4 lei la sfarsitul lunii martie, sa ramana sus in trimestrul al doilea si apoi sa scada lent in a doua jumatate a anului. Totusi, ar putea aparea un impuls care sa trimita euro la peste 4 lei", afirma analistii bancii.
Ei anticipeaza ca volatilitatea cursului va creste si mai mult. De asemenea, considera ca este de asteptat ca BNR sa intervina pe piata valutara odata ce cursul ar trece de 3,8 lei/euro, iar daca deprecierea nu s-ar opri sa ridice dobanda chiar la 9% pe an.
Prognozele ING indica un curs de 3,55 lei/euro la sfarsitul lui 2008, respectiv 3,42 lei/euro la sfarsitul lui 2009, considerand ca leul va evolua diferit de mone-dele din regiune "din cauza ca dezechilibrele interne si externe sunt mai profunde".
Pe piata interbancara de la Bucuresti euro a inceput ziua la 3,71 lei, iar pana la jumatatea zilei atinsese un maxim de 3,7480 lei.
Volumele tranzactionate au fost importante, in conditiile in care strainii au cumparat valuta, dar unii au si vandut la niveluri de 3,72 lei/euro, pentru a-si marca profiturile.
BNR si Trezoreria au absorbit 3,28 miliarde de lei de pe piata monetara, pentru a evita acumularea unui exces de lichiditati, la dobanzi de 8% pe an.
"Vad in continuare presiune de depreciere pentru leu, cel putin pana cand BNR va lua masuri pentru a corecta aceasta evolutie. Oricum, piata a luat deja in calcul o majorare cu jumatate de punct procentual a dobanzii la leu pe 4 februarie si o asemenea miscare nu ar avea un impact semnificativ", spune Ciprian Dascalu, trader la Millennium Bank. In contextul tensiunilor de pe pietele financiare internationale, investitorii financiari au devenit mult mai atenti la fundamentele economice si reactioneaza mai putin la randamentele oferite de diferite active.
Astfel, Dascalu afirma ca investitorii asteapta mai degraba un mesaj din partea Ministerului Economiei si Finantelor privind o abordare mai prudenta in politica fiscala si de venituri decat o interventie a BNR.
El apreciaza totusi ca banca centrala nu va lasa cursul sa urce la 4 lei pentru un euro, in conditiile in care o asemenea evolutie ar compromite definitiv obiectivul de inflatie. "Interventia BNR ar trebui insa sa aiba loc in contextul unor dobanzi mult mai ridicate", spune Dascalu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO