Bănci și Asigurări

Euro se pregateste pentru aprecieri

08.06.2005, 18:56 5

Banca Nationala a calculat un curs de 36.174 de lei pentru un euro, cu 19 lei mai mult decåt in ziua precedenta. Deprecierea leului a avut loc in conditiile in care lichiditatea pe piata a crescut usor.

Dolarul a inregistrat ieri o depreciere de 59 de lei, fiind evaluat de banca centrala la 29.411 lei. Evolutia sa a fost alimentata de cresterea cotatiilor dolar/euro pe pietele internationale.

Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 36.180/ 36.220 de lei pentru un euro, peste nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore ale sedintei de tranzactionare cotatiile au coboråt påna la 36.160/36.200 de lei pentru un euro. De la acest nivel au aparut ordine de cumparare, euro apreciindu-se påna la o maxima a zilei de 36.230/ 36.280 de lei. Cresterea cotatiilor a atras in piata vånzatorii, cotatiile coborånd treptat påna la 36.155/36.205 lei pentru un euro la inchiderea pietei.

a??Piata a fost destul de linistita desi s-a tranzactionat mai mult decåt in zilele precedente, iar volumele au fost ceva mai mari. In zilele urmatoare vom asista probabil la cresteri de curs, in conditiile in care pe piata se acumuleaza un deficit de valuta. Nu cred insa ca vor fi miscari spectaculoasea??, a comentat un dealer.

Volumul vånzarilor de valuta catre clienti a fost luni de 104 milioane de euro, depasind cumpararile cu sase milioane de euro. Operatiunile interbancare au inregistrat in continuare un volum redus, de aproape 59 de milioane de euro. In ultimele sapte sedinte piata a inregistrat un deficit mediu zilnic de 16 milioane de euro, dupa ce fonduri importante au fost transformate in valuta. Volumul total tranzactionat pe piata luni a fost de 163 mil. euro.

La Sibiu euro a fost cotat la 36.100 de lei pentru sfårsitul acestei luni, insa nici ieri nu au fost tranzactionate contracte futures leu/euro.

Pe pietele internationale dolarul s-a depreciat påna la un curs de 1,2320 dolari/euro de la 1,2250 la deschidere, dupa ce guvernatorul Bancii Centrale Europene a infirmat posibilitatea unei reduceri a dobånzii de interventie in perioada urmatoare. Analistii considera ca deprecierea dolarului ar putea sa continue, in conditiile in care pietele sunt long in dolari (investitorii au cumparat dolari contra euro, iar acum trebuie sa marcheze profitul). Cursul nu a reusit insa sa sparga pragul de rezistenta de 1,2310 dolari/euro, pietele inchizåndu-se in cotatii de 1,2280 dolari pentru un euro.

BNR nu a intervenit nici ieri pe piata monetara pentru sterilizarea excesului de moneda. Dobånzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 6% si 8% pe an, iar dealerii explica majorarea diferentialului de cotare prin lipsa interesului pentru tranzactionare. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO