Bănci și Asigurări

Euro gaseste forte si inghite 104 lei

06.05.2005, 19:17 22

Euro s-a apreciat ieri din nou, sustinut de cumparari mai mari de valuta din partea clientilor comerciali.

Dealerii spun ca aprecierea euro a avut loc insa pe fondul unor tranzactii de volume reduse, piata fiind in continuare foarte putin lichida. Euro a fost evaluat de Banca Nationala la 36.301 lei, cu 104 lei mai mult decat in ziua precedenta.

Dolarul a castigat 26 de lei, cursul urcand pana la 27.983 de lei pentru un dolar, in conditiile in care cotatiile euro/dolar pe pietele internationale au fost stabile.

Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 36.220/36.270 de lei pentru un euro, peste nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore ale sedintei de tranzactionare cotatiile au coborat usor pana la 36.200/36.250 de lei pentru un euro, pe fondul unor vanzari de valuta. Ulterior euro s-a apreciat pana la o maxima a zilei de 36.310/36.360 de lei, insa pe fondul unor cumparari neimportante. Piata s-a inchis in cotatii de 36.275/36.325 de lei pentru un euro.

"Aprecierea euro a avut loc pe fondul unor volume tranzactionate reduse. Ordinele de cumparare de valuta au provenit probabil de la clienti comericali si nu cred ca BNR a intervenit in piata. Este dificil de spus ce va urma, in conditiile in care de o perioada buna de timp cotatiile oscileaza intr-o banda ingusta, de aproximativ 100 de lei pe parcursul unei sedinte de tranzactionare", a comentat un dealer.

Volumul operatiunilor interbancare a coborat miercuri pana la 66 de milioane de euro, cu un milion sub nivelul inregistrat marti. Dealerii spun ca aceste volume sunt nefiresc de mici, reflectand interesul redus de tranzactionare. Comparativ cu volumul mediu zilnic inregistrat in martie, nivelul de ieri reprezinta mai putin de jumatate.

Piata a inregistrat miercuri un excedent de valuta de sase milioane de euro, in conditiile in care cumpararile de valuta de la clienti au totalizat 88 de milioane de euro.

Contractele futures leu/euro cu scadenta iunie au fost tranzactionate pe piata de la Sibiu in cotatii de 36.150 de lei pentru un euro, in scadere usoara fata de ziua anterioara.

Pe pietele internationale cursul a oscilat intr-o banda ingusta, intre 1,2950 si 1,2985 dolari pentru un euro. Analistii spun ca inca nu s-a format o tendinta clara de evolutie a cotatiilor, dupa ce pietele au reactionat miercuri la afirmatiile oficialilor Bancii Centrale a Statelor Unite privind temperarea cresterii economiei americane.

Banca Nationala nu a intervenit ieri pe piata monetara pentru sterilizarea excesului de moneda. Dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 6,5% si 8% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO