Bănci și Asigurări

Euro face un pas înapoi, dar rămâne cu o apreciere de 1% într-o săptămână

Euro face un pas înapoi, dar rămâne cu o apreciere de...

Autor: Ciprian Botea

21.07.2014, 00:00 188

BNR a publicat vineri un curs oficial de 4,4410 lei/euro, uşor sub nivelul din şedinţa precedentă, când moneda europeană atinsese un maxim al ultimelor două săptămâni şi jumătate. Euro se apreciase cu peste 1% în faţa leului într-o singură săptămână pe fondul tensiunilor generate de criza bancară din Bulgaria, unde cea de-a patra mare bancă a ţăriii a intrat în faliment, care s-a reverberat în întreaga regiune. Ulterior şi euro a început să piardă teren în faţa dolarului pe fondul unor declaraţii ale băncii centrale americane privind revenirea economică şi oportunitatea majorării ratelor de dobândă, ceea ce a tras în jos şi monedele ţărilor europene cu economii emergente (inclusiv leul), considerate mai riscante decât moneda unică europeană.

Euro a încheiat şedinţa de tranzacţionare interbancară de ieri sub nivelul oficial afişat de BNR la jumătatea zilei. Anterior episodului de depreciere din ultima săptămână leul se întărise faţă de moneda europeană, susţinut de intrările de capital străin pe piaţa titlurilor de stat şi de evoluţia foarte bună a exporturilor. Leul se stabilizase în cea mai mare parte a lunii iunie şi în prima treime a lunii iulie sub pragul de 4,4 lei. Unii analişti cred că aprecierea a fost doar conjuncturală, iar cursul ar putea rămâne aproape de 4,45 lei/euro spre finalul anului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO