Bănci și Asigurări

Euro continua seria de recorduri istorice si se instaleaza la peste 4,3 lei

Euro continua seria de recorduri istorice si se instaleaza la peste 4,3 lei
22.01.2009, 17:35 21

Cursul oficial calculat de BNR continua sa urce, stabilind astfel al treilea maxim istoric al euro fata de leu in tot atatea zile. Euro a urcat cu 0,29 de bani la cursul BNR, pana la 4,3127 lei.

Dolarul a pierdut in schimb 2,34 bani, coborand la 3,3130 lei, dupa ce a pierdut teren in fata euro pe pietele internationale.
Pe piata interbancara cotatiile au inregistrat din nou oscilatii ample, leul incepand ziua pe un trend de apreciere, in tandem cu celelalte monede de pe pietele emergente din regiune. Euro a coborat in prima parte a sedintei de tranzactionare sub nivelul de 4,28 lei, insa dupa-amiaza a urcat puternic, apropiindu-se de 4,33 lei.
Deprecierea leului ar putea atinge un varf de 4,57 - 4,67 lei pentru un euro, dupa cum indica o analiza tehnica facuta de RBS Romania.
"Ne asteptam ca presiunea de depreciere sa continue cel putin in prima jumatate a anului. Avand in vedere perspectivele de continuare a deteriorarii situatiei economice la nivel global, inclusiv in Romania, riscul crescut de repatriere a capitalului, rambursarea datoriilor scadente si reducerea intrarilor de capital, asemenea niveluri de curs nu ar trebui scoase din discutie", comenteaza Catalina Constantinescu, senior economist al RBS Romania.
Banca a inrautatit prognoza de curs pentru luna martie de la 4,30 la 4,35 lei pentru un euro. De asemenea, a majorat estimarea pentru iunie de la 4,150 la 4,250 lei/euro. Previziunea de curs leu/dolar este de 3,62 in martie, fata de prognoza anterioara de 3,60 lei pentru un dolar.
Cea mai pesimista prognoza de curs ramane cea a ING, care vede euro urcand spre 4,7 lei in toamna.
Euro a atins in a doua saptamana de tranzactionare din an un maxim istoric de 4,36 lei pe piata interbancara, care nu a fost depasit. Piata a suspectat insa la acel moment o interventie indirecta a BNR, iar scenariul s-a mai repetat, orice crestere a euro spre 4,35 lei atragand interese de vanzare de valuta.
Astfel, dealerii considera ca cel putin pentru moment acest nivel reprezinta un prag de rezistenta, chiar daca presiunile de depreciere se mentin pe termen mediu.
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a aratat recent ca banca centrala nu intentioneaza insa sa apere un anumit nivel de curs, in timp ce perspectiva investitorilor asupra economiilor dn estul Europei este pesimista.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO