Bănci și Asigurări

Euro arde la buzunare: sta la 4,35 lei la casele de schimb

Euro arde la buzunare: sta la 4,35 lei la casele de schimb
18.10.2009, 23:15 26

Euro se mentine la niveluri de 4,35-4,36 lei la casele de schimbvalutar de aproape o saptamana, desi la cursul oficial al BNR nu aatins pragul de 4,3 lei si chiar a coborat usor in ultimele zile,punandu-i astfel din nou la grea incercare pe cei care au deachitat rate la creditele in valuta.

Cursul a inceput din nou sa aiba oscilatii importante odata cuvenirea toamnei, dupa ce fusese calm in lunile de vara. Criza de pescena politica, care a debutat la inceputul acestei luni, s-asimtit din plin pe piata valutara: leul a intrat sub o presiuneputernica si intregul efort al BNR, care in a doua jumatate a luniiseptembrie adusese cursul de la 4,28 la 4,18 lei pentru un euro, afost sters. Dupa prima saptamana din octombrie euro era din nou inplina ascensiune, tintind pragul de 4,3 lei. BNR a calculat vineriun curs de 4,2886 lei pentru un euro, in scadere cu 0,51 bani fatade ziua precedenta.

Spre exemplu, la un credit ipotecar de 40.000 de euro contractatpe 30 de ani, rata este apropiata de 300 de euro. La sfarsitul luiseptembrie, un client trebuia sa scoata din buzunar 1.260 de leipentru a cumpara euro la un curs de 4,2 lei, pentru a-si platirata. Acum, trebuie sa cheltuiasca 1.305 lei pentru a plati rata peoctombrie.

"Punctual pot sa mai apara probleme", spune Gabriela Nistor,director executiv responsabil de zona de retail la BancaTransilvania (BT). Ea noteaza totusi ca BT are o expunere relativmica pe creditele in valuta, care reprezinta ceva mai mult de otreime din portofoliu. Cel putin pana acum, Nistor spune ca nu aobservat inca o amplificare a problemelor clientilor cu credite invaluta.

Cresterea abrupta a cursului dintre octombrie anul trecut siianuarie, interval in care euro a urcat de la 3,6 la 4,3 lei, aatras o explozie a restantelor la creditele in valuta. In primelesapte luni ale anului, restantele populatiei s-au dublat, de la0,99 la 1,99 miliarde de lei.

Bancherii au vazut in vara cum calitatea portofoliilor decredite de retail se stabilizeaza, in conditiile in care eurocoborase chiar sub 4,2 lei, clientii ajustandu-si deja bugetele defamilie la nou nivel al cursului. Acum, cresterea euro ameninta sadeclanseze un nou val de restante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO