Euro arde la buzunare: sta la 4,35 lei la casele de schimb

Autor: Liviu Chiru 18.10.2009

Euro se mentine la niveluri de 4,35-4,36 lei la casele de schimb valutar de aproape o saptamana, desi la cursul oficial al BNR nu a atins pragul de 4,3 lei si chiar a coborat usor in ultimele zile, punandu-i astfel din nou la grea incercare pe cei care au de achitat rate la creditele in valuta.

Cursul a inceput din nou sa aiba oscilatii importante odata cu venirea toamnei, dupa ce fusese calm in lunile de vara. Criza de pe scena politica, care a debutat la inceputul acestei luni, s-a simtit din plin pe piata valutara: leul a intrat sub o presiune puternica si intregul efort al BNR, care in a doua jumatate a lunii septembrie adusese cursul de la 4,28 la 4,18 lei pentru un euro, a fost sters. Dupa prima saptamana din octombrie euro era din nou in plina ascensiune, tintind pragul de 4,3 lei. BNR a calculat vineri un curs de 4,2886 lei pentru un euro, in scadere cu 0,51 bani fata de ziua precedenta.

Spre exemplu, la un credit ipotecar de 40.000 de euro contractat pe 30 de ani, rata este apropiata de 300 de euro. La sfarsitul lui septembrie, un client trebuia sa scoata din buzunar 1.260 de lei pentru a cumpara euro la un curs de 4,2 lei, pentru a-si plati rata. Acum, trebuie sa cheltuiasca 1.305 lei pentru a plati rata pe octombrie.

"Punctual pot sa mai apara probleme", spune Gabriela Nistor, director executiv responsabil de zona de retail la Banca Transilvania (BT). Ea noteaza totusi ca BT are o expunere relativ mica pe creditele in valuta, care reprezinta ceva mai mult de o treime din portofoliu. Cel putin pana acum, Nistor spune ca nu a observat inca o amplificare a problemelor clientilor cu credite in valuta.

Cresterea abrupta a cursului dintre octombrie anul trecut si ianuarie, interval in care euro a urcat de la 3,6 la 4,3 lei, a atras o explozie a restantelor la creditele in valuta. In primele sapte luni ale anului, restantele populatiei s-au dublat, de la 0,99 la 1,99 miliarde de lei.

Bancherii au vazut in vara cum calitatea portofoliilor de credite de retail se stabilizeaza, in conditiile in care euro coborase chiar sub 4,2 lei, clientii ajustandu-si deja bugetele de familie la nou nivel al cursului. Acum, cresterea euro ameninta sa declanseze un nou val de restante.