Bănci și Asigurări

Eureko: Doar 30% din vanzarile de asigurari de sanatate se fac catre firme

Eureko: Doar 30% din vanzarile de asigurari de sanatate se fac catre firme

Carmen Radu, director adjunct al companiei de asigurari Eureko: Perioada aceasta de criza a fost o lectie pentru multi, si anume ca daca economisesti, sub orice forma, treci mai usor peste perioade de dificultate financiara. In anii trecuti, consumul a explodat in Romania, dar odata cu criza, lumea a inceput sa se gandeasca mai mult la economisire

07.03.2010, 23:10 264

"Pe segmentul asigurarilor de sanatate, am avut anul trecutaproape acelasi nivel al primelor brute subscrise ca in 2008. Inschimb, daca in 2008 clientii corporate reprezentau 60% dinportofoliu, iar restul erau clienti individuali, anul trecutclientii corporate nu mai detineau decat 25-35% din portofoliu.Interpretarea mea este ca asigurarile de sanatate platite initialde angajator au fost platite ulterior de angajati, care auconstatat beneficiile", a declarat Carmen Radu, director adjunct alEureko, intr-un interviu acordat ZF.

Foarte multe firme, prinse in vartejul taierilor de costuri, aurenuntat sa mai ofere angajatilor asigurari de sanatate. Oasigurare de sanatate este insa avantajoasa pentru persoanelefizice, pentru ca pretul anual al asigurarii este mai scazut decatpretul cumulat al serviciilor medicale oferite in pachet.

Cu toate acestea, piata asigurarilor de sanatate este inca instadiul incipient de dezvoltare, cu incasari de doar 28,2 mil. lei(7,7 mil. euro) in 2008, dominata de Eureko si Allianz-Tiriac,lideri cu o cota de aproximativ 36% fiecare.

Pentru anul 2009, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor nu apublicat inca valoarea primelor brute subscrise pe segmentulsanatate.

"Nu m-as hazarda sa estimez o cota de piata pe sanatate lafinalul anului 2009, pentru ca nu s-a publicat inca o cifraoficiala privind piata. Pe segmentul asigurarilor de viata insa,cred ca a crescut usor cota de piata detinuta, in conditiile incare noi am scazut cu 10%, iar piata cu 13%", mai spune Radu.

Primele brute subscrise de companie din asigurarile de viata aufost de 34 de milioane de lei (8 milioane de euro) in 2009, inscadere cu 10% fata de valoarea inregistrata in 2008. Cota de piatadetinuta de Eureko pe segmentul asigurarilor de viata este insafoarte scazuta, de doar 2%, compania nefiind in top 10.

Declinul a fost cauzat in principal, la fel ca si la celelaltefirme de asigurari, de rascumpararile de polite, in conditiile incare "partea de new business arata chiar foarte bine".

Cu alte cuvinte, chiar daca vanzarile de polite au continuatintr-un ritm chiar mai accelerat decat in 2008, rascumpararile depolite si stoparile temporare de contract au afectat valoareaincasarilor.

Eureko a incheiat anul trecut 8.500 de noi contracte deasigurare de viata, in crestere cu 20% fata de 2008.

O miscare strategica a fost lansarea unui nou produs de tipunit-linked (cu componenta investitionala), in martie anul trecut,care ofera un castig anual garantat. Dobanda garantata a fost anultrecut de 12%, iar anul acesta este de 10%. "Am incheiat 2.400 deastfel de contracte, adica 75% din contractele de asigurari deviata de tip unit-linked nou incheiate in 2009."

Pe partea de asigurari de viata traditionale, Eureko a vandutanul trecut aproximativ la fel de mult ca in 2008.

"Perioada aceasta de criza a fost o lectie pentru multi, sianume ca daca economisesti, sub orice forma, treci mai usor pesteperioade de dificultate financiara. In anii trecuti, consumul aexplodat in Romania, dar odata cu criza, lumea a inceput sa segandeasca mai mult la economisire", explica Radu faptul ca 5.300 deromani au incheiat anul trecut la Eureko polite de asigurari deviata traditionale.

Problema au fost insa rezilierile de contracte: o pondere depeste 3% dintre toate contractele active de asigurari de viata alecompaniei au fost rascumparate anul trecut.

"N-au existat, cel putin la noi, variatii semnificative de la untrimestru la altul. Si in anii trecuti erau persoane care isirascumparau politele, din diferite motive, insa in 2009 valoarearascumpararilor a fost mult mai mare decat cea folosita de actuariin calculul tarifelor, mai mare decat cea cu care ne-am obisnuit inanii anteriori", spune Carmen Radu. Actuarii sunt cei carecalculeaza riscul in asigurari si tarifele produselor deasigurare.

Eureko a obtinut anul trecut o pierdere, mai mica decat cea din2008, insa cifra nu va fi publicata inainte ca situatiilefinanciare sa fie auditate.

Actionarii au in plan sa investeasca pe piata locala, anulacesta, circa 7-10 milioane de euro, dupa ce anul trecutinvestitiile s-au ridicat la 20 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO