Bănci și Asigurări

Epopeea aprobarii normelor de creditare continua. Bancile mari se pregatesc sa ia examenul

Epopeea aprobarii normelor de creditare continua. Bancile mari se pregatesc sa ia examenul

Steven van Groningen (stg.) si Radu Ghetea (dr.) au incercat din nou sa-l convinga pe Florin Georgescu (centru) sa accelereze validarea normelor

31.05.2007, 20:18 25

BCR este a treia institutie de credit care ar urma sa primeasca zilele acestea aprobarea Bancii Nationale privind normele de creditare a persoanelor fizice, au declarat pentru ZF surse bancare.
Cea mai mare banca de pe piata intentioneaza sa-si segmenteze oferta de credite in functie de veniturile si bonitatea clientilor, acceptand avansuri cuprinse intre 0 si 20% la creditele ipotecare si un grad de indatorare maxim de 50% din veniturile unui client.
BRD, care a primit vinerea trecuta avizul BNR, se pregateste sa vanda incepand de maine credite cu avans zero si cu grad maxim de indatorare chiar de 70%.
Restul bancilor continua sa astepte raspunsuri de la BNR sau sa lucreze la modificarile si completarile cerute dupa prezentarea primelor variante de norme.
Raiffeisen Bank, a treia mare banca de pe piata, a trimis ieri la BNR a doua versiune a normelor sale, in timp ce Bancpost continua discutiile dupa ce a primit o serie intreaga de observatii din partea bancii centrale.
Membrii Consiliului de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) s-au intalnit marti cu prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, pentru a-i prezenta lista de solicitari adoptata vinerea trecuta de Adunarea Generala a Actionarilor ARB in vederea clarificarii si accelerarii procesului de validare a normelor.
"I-am prezentat plangerile bancilor, le-a preluat, a promis ca vor fi analizate la nivelul conducerii BNR si ca ne vor trimite o scrisoare in care sa raspunda punct cu punct solicitarilor noastre", a declarat pentru ZF Radu Ghetea, presedintele ARB si al CEC.
De asemenea, oficialul BNR le-a transmis bancherilor ca vor putea fi organizate intalniri tehnice intre reprezentanti ai bancii centrale si ai bancilor comerciale in vederea lamuririi problemelor legate de elaborarea normelor.
"S-a declarat convins ca procesul se va debloca si mai multe banci vor primi aprobarea", a mai spus Ghetea.
Steven van Groningen, presedinte al Raiffeisen Bank si vicepresedinte al ARB, ramane pesimist in privinta rezultatelor noii runde de discutii cu BNR.
"Nu cred ca ne putem astepta la o reusita rapida in demersul nostru. Am discutat mult, am explicat punctul de vedere adoptat de AGA a ARB si acum ramane sa asteptam un raspuns mai formal din partea BNR. Pana la urma, bancile nu pot decat sa se pregateasca cu politicile noi cerute de BNR", a declarat pentru ZF Steven van Groningen.
Exasperate de procedura BNR, unele banci prefera sa continue creditarea dupa vechile norme-standard valabile pentru intreg sistemul bancar, decat sa continue sa refaca documentele cerute de banca centrala, mai ales ca au senzatia ca in loc sa se apropie de obtinerea avizului, mai degraba se indeparteaza.
"Intr-adevar, sunt banci care au spus ca ar prefera sa ramana pe vechile norme, iar BNR a transmis ca nu ar fi o problema", spune Van Groningen.
Alpha Bank s-a bucurat timp de doua saptamani de statutul de "prima si singura institutie de credit cu norme noi de creditare", BRD urmand sa i se alature de-abia de maine. Implicit, cele doua banci beneficiaza de un avantaj competitiv considerabil fata de cele care raman in asteptare, mai ales ca BRD este a doua mare banca de pe piata, cu o puternica forta de vanzari in retail.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, prefera sa priveasca problema exact din punctul de vedere al "premiantilor", care si-au facut lectiile din timp si au reusit sa treaca examenul normelor. "Daca am fi stabilit ca timp de sase luni analizam normele tuturor bancilor si apoi le dam drumul tututor in acelasi timp, ar fi fost discriminate bancile care au avut rabdare sa stranga date despre comportamentul clientilor si sa calculeze indicatori inca din 2003, cand am emis Norma 17 privind adoptarea Basel II", a raspuns Isarescu criticilor primite de la bancherii comerciali.
Pe de alta parte, chiar in ziua in care BRD a primit aprobarea, Isarescu a declarat ca stie "precis" ca in perioada "imediat urmatoare" vor primi si alte banci normele aprobate.
Faptul ca procedura s-a prelungit cu mult chiar si in cazul unor banci mari precum BCR, Raiffeisen, Banca Transilvania sau Bancpost sugereaza ca cerintele BNR nu sunt tocmai facil de indeplinit, altminteri devenind valabila ideea ca nici macar cele mai puternice banci de pe piata nu sunt capabile sa-si construiasca sisteme de administrare a riscului si sa-si calibreze produsele de creditare cu cerintele de prudentialitate europene pe care le pretinde banca centrala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO