Bănci și Asigurări

Emilia Bunea va administra pensia privata a 1,38 de milioane de romani

Emilia Bunea va administra pensia privata a 1,38 de milioane de romani

Emilia Bunea, directorul financiar al ING Asigurari, asteapta acum aprobarea Comisiei de Pensii Private pentru preluarea conducerii ING Fond de Pensii.

04.08.2008, 17:52 275

Emilia Bunea, in varsta de 39 de ani, il va inlocui pe Radu Vasilescu la conducerea celui mai mare fond de pensii obligatorii de pe piata, ING. Vasilescu a demisionat recent, iar acum Bunea asteapta aprobarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private pentru a prelua functia de director general al unui fond de pensii cu peste 1,38 de milioane de clienti, care va administra miliarde de euro in urmatorii ani.
In prezent, Bunea este directorul financiar al ING Asigurari de Viata, functie pe care o ocupa din septembrie anul trecut.
Dar cine este Emilia Bunea? Chiar daca a absolvit Politehnica, Bunea a fost atrasa de domeniul financiar. In urma cu circa 15 ani, in anul patru de facultate, Bunea obtinea primul sau job: secretara la Comtel, o firma de mici dimensiuni, cu actionari israelieni, care se ocupa de atragerea investitorilor straini in Romania. Dupa aproape un an, a ajuns Foreign Relations Manager, iar in cinci ani a fost numita director executiv.
A hotarat insa sa-si schimbe jobul si in '97 a intrat in iuresul pietei de capital, exact in perioada in care piata exploda. S-a angajat la firma de brokeraj Capital Securities, unde a invatat secretele Bursei, care i-au fost foarte utile mai tarziu, cand s-a ocupat de investitiile asiguratorului Interamerican.
Aventura pietei de capital a durat trei ani, iar in 2000 Bunea a ajuns la Interamerican, pe postul de director financiar. Intre timp, ea a absolvit un program de masterat la Academia de Studii Economice din Bucuresti, iar mai tarziu a obtinut calificarea de Chartered Financial Analyst (CFA, una dintre cele mai importante calificari pentru analistii financiari).
Interamerican a intrat pe piata romaneasca in 1995, ca membra a grupului elen cu acelasi nume, iar in 2001 grupul a fost preluat de olandezii de la Eureko. Interamerican este cel mai mare jucator din piata asigurarilor de sanatate si primul investitor care a construit un spital privat de mari dimensiuni in capitala, Euroclinic, pe care insa l-a scos recent la vanzare. Daca in 2000 Interamerican avea afaceri de 6,7 milioane de euro, in 2007 compania a ajuns la prime brute subscrise de aproape 21 de milioane de euro. Compania a crescut mai mult pe asigurari de viata, pe partea de asigurari generale dezvoltarea fiind ceva mai lenta.
Dupa ce a intrat in companie ca director financiar, Bunea a fost numita si vice-CEO. Printre cele mai importante proiecte la care a participat a fost lansarea de catre Interamerican a politelor unit-linked, asigurari de viata care plaseaza cea mai mare parte a banilor incasati de la clienti in fonduri de investitii.
In septembrie 2007, dupa sapte ani petrecuti in cadrul Interamerican, Bunea a intrat in ING Asigurari de Viata, cel mai mare jucator din piata de profil, pe postul de director financiar. Dupa ce va primi avizul Comisiei de Pensii Private pentru preluarea conducerii ING Pensii, Bunea va deveni directorul general al celui mai mare fond de pensii obligatorii de pe piata si va administra banii de pensie ai peste 1,38 de milioane de clienti.
Fondurile de pensii au colectat primele contributii de la clienti in luna mai, iar pana in prezent ING a incasat aproape 31 de milioane de euro, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale. Clientii ING au printre cele mai mari salarii medii, din punctul de vedere al contributiei medii pe participant acest fond fiind al doilea fond din piata, cu 9,24 euro.
In luna iunie, ING Pensii si ING Asigurari au primit o amenda de 382.000 de euro de la Comisia de Pensii Private pentru externalizarea administrarii activelor fondurilor de pensii catre o divizie specializata a grupului, amenda pe care deja au platit-o.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO