Bănci și Asigurări

EFSE: Vom ajunge la finantari de 100 mil. euro

08.05.2008, 19:23 18

Fondul European pentru Sud-Estul Europei (EFSE), specializat in acordarea de finantari pentru microintreprinderi, vrea sa investeasca peste 33 de milioane de euro in sprijinirea micilor antreprenori locali in urmatorii trei ani, ajungand astfel la un portofoliu de peste 100 de milioane de euro pana la sfarsitul anului 2011.
Investitiile fondului pe piata locala se ridica in prezent la un volum total de 67 de milioane de euro, plasati in decursul ultimilor doi ani in institutiile financiare din Romania sub forma liniilor de finantare.
Ion Dragulin, directorul departamentului de Stabilitate Financiara din BNR, a subliniat ca imprumuturile pentru consum inregistreaza o crestere accelerata, in detrimentul altor tipuri de finantari, care semnalizeaza o subestimare a riscurilor din partea institutiilor bancare.
"Initiativele BNR de a reduce si chiar bloca cresterea accelerata a creditelor de consum s-au dovedit a fi ineficiente. Mai exact, stabilirea gradului de indatorare pentru populatie la 35-45% din venituri, stabilirea limitei de 300% din capitalul bancilor pentru volumul creditelor acordate in valuta au ramas fara efecte, creditele de consum accelerand in continuare. Bancile au preferat sa isi majoreze capitalul, pentru a putea acorda in continuare un volum semnificativ de credite in valuta", a afirmat Dragulin, in cadrul seminarului "Responsible Finance", organizat la Sibiu cu ocazia Adunarii Anuale a Actionarilor si Investitorilor EFSE.
"Creditul de consum este principala problema in Romania, in timp ce finantarea microintreprinderilor este mult mai stabila si poate actiona ca un remediu impotriva daunelor cauzate de criza subprime. Prin valoarea mica a imprumuturilor, de numai 4.300 de euro in medie, alaturi de gradul ridicat de rambrusare, microfinantarea este ferita de efectul crizei financiare", a afirmat si Klaus Glaubitt, presedintele consiliului de directori ai EFSE.
Numarul de institutii financiare partenere ale EFSE in Romania este de sase, grupul financiar Banca Transilvania atragand cea mai mare parte din investiile Fondului, mai exact 52 mil. euro din totalul de 67 de milioane.
ProCredit Bank, un jucator de talie mica specializat pe finantarea micilor intreprinzatori, a contractat ieri un imprumut de 10 mil. euro de la EFSE. Fondurile vor fi utilizate pentru finantarea antreprenorilor din zona rurala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO