Bănci și Asigurări

Efectele aderarii vor fi resimtite diferit de brokerii de asigurari

23.06.2005, 18:38 24

Aderarea va schimba piata brokerilor de asigurari de viata, dar in mod diferit pentru fiecare dintre segmente. Spre exemplu, brokerii care fac parte din retelele internationale vor simti mai mult efectele acesteia.

a??Brokerii care fac parte din retele internationale vor simti mai accentuat efectele aderariia??, este de parere Karina Rosu, director general la KaRo Servicii de Asigurari.

Piata asigurarilor va cunoaste cu siguranta numeroase schimbari dupa 1 ianuarie 2007, in primul rånd deoarece aderarea la Uniunea Europeana va aduce cu sine liberalizarea pietei asigurarilor, precum si a celei de brokeraj in asigurari. Multi jucatori se tem ca numarul brokerilor ar putea scadea, asa cum s-a intåmplat, de exemplu, in Ungaria, tara care a aderat la UE in 2004 si in care, potrivit Karinei Rosu, numarul brokerilor internationali a scazut in prima faza, imediat dupa aderare.

La finele anului trecut, in Romånia erau inregistrati 247 de brokeri de asigurare autorizati.

Este posibil insa ca activitatea brokerilor sa sufere modificari mai importante decåt numarul lor. Astfel, arata noul director general al KaRo, serviciile oferite de brokerii de asigurare se vor orienta mai mult, dupa 2007, catre zone precum risk management, asistenta de daune sau adunarea de informatii.

Aceasta pentru ca societatile de asigurare straine nu vor mai fi nevoite sa-si vånda neaparat produsele prin companii de asigurare (filiale) infiintate in Romånia, vor putea vinde direct prin brokeri, care le vor furniza serviciile locale de care vor avea nevoie.

In ceea ce priveste firmele mai mici de brokeraj in asigurari, efectul aderarii la Uniunea Europeana nu va fi foarte mare, dupa cum apreciaza Karina Rosu.

a??Efectul ar putea fi mai important in cazul produselor simple, cum sunt politele de asigurari de viata, care nu au nevoie de servicii pe perioada derularii contractului, si pentru care o parte din prime vor merge in afaraa??, a explicat directorul general al KaRo. a??La politele auto, de exemplu, unde daunele sunt frecvente, serviciile brokerilor sunt necesare tot timpula??.

Bogdan Andriescu, managing partner al companiei de brokeraj in asigurari Eos Risq Romånia, crede ca a??brokerii care sunt orientati pe consultanta clientului nu vor fi afectati deloc, ci dimpotriva, vor avea mai multa activitatea??.

a??Asiguratorul strain tot are nevoie de un broker autohton care sa-l asiste pe client, iar brokerul din strainatate tot are nevoie de colaborarea cu un broker din Romåniaa??, a explicat Andriescu.

Schimbarea va fi cu adevarat semnificativa, in opinia lui, in ceea ce priveste standardele profesionale. Avånd in vedere ca brokerii vor avea dreptul sa activeze oriunde pe teritoriul Uniunii Europene dupa aderare, a??trebuie sa umblam putin la nivelul de pregatire profesionala al brokerilora??, a afirmat Andriescu, presedinte al asociatiei de profil, UNSICAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romånia), care reuneste 10% din numarul total al brokerilor autorizati.

Si presedintele UNSICAR este de acord ca brokerii specializati pe asigurari de viata sunt mai vulnerabili la schimbarile ce vor veni, in opinia lui, pentru ca a??brokerii care vånd asigurari de viata vor avea un competitor foarte mare in bancia??. Potrivit lui, este incorect insa ca bancile sa impuna conditiile unor astfel de polite clientilor care solicita credite.

Brokerii de asigurare au intermediat anul trecut prime in valoare de aproximativ 120 milioane de euro, ceea ce inseamna un procent de 14% din totalul primelor brute subscrise de asiguratori anul trecut (858,5 milioane de euro). Potrivit lui Bogdan Andriescu, in conditiile actuale de evolutie a pietei (adica neluånd in calcul un posibil boom al asigurarilor private de sanatate, sau introducerea asigurarii obligatorii a locuintei), procentul din primele de asigurare intermediate de brokeri ar putea ajunge in acest an la 20%. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO