Bănci și Asigurări

Economia europeană a rezistat până acum şi crizei energiei şi valului de inflaţie şi ofensivei dobânzilor mari şi a reuşit să evite la limită recesiunea în T1/2023. Viitorul e însă nesigur, iar preţurile mari sufocă consumul gospodăriilor

În Franţa, creşterea economică nu reflectă şi creşterea bunăstării omului de rând: consumul slab din primul trimestru a însemnat că importurile au scăzut cu 0,6%, iar în aceste condiţii comerţul internaţional, cu exporturile avansând cu 1%, a dat un impuls substanţial avansului PIB.

În Franţa, creşterea economică nu reflectă şi creşterea bunăstării omului de rând: consumul slab din primul trimestru a însemnat că importurile au scăzut cu 0,6%, iar în aceste condiţii comerţul internaţional, cu exporturile avansând cu 1%, a dat un impuls substanţial avansului PIB.

Autor: Bogdan Cojocaru

06.05.2023, 11:07 1038

Pentru Germania, impulsul de creş­tere a venit de la uriaşa industrie şi de la exporturi, dar nu a fost sufi­cient pentru a propulsa cea mai mare economie a Europei îna­in­te în primul trimestru. În Franţa, eco­nomia a avansat în pofida pro­testelor şi gre­velor, cu energia dată de comerţul extern – ex­porturile au crescut în timp ce importurile au scăzut din cau­za consumului slab al gospo­dăriilor. Spania accelerat îm­pinsă înainte de exporturi şi investiţii.

Astfel, economiile mari ale zonei euro au evoluat di­ver­gent în primul trimestru, cea germană sur­prin­zând negativ, iar cea franceză şi spaniolă peste aştep­tări, dar toate evitând recesiunea şi trăgând după ele întreaga regiune. Perspec­ti­ve­le sunt însă incerte, aşa cum au fost tot tim­pul după instalarea pandemiei, după venirea penuriilor şi intrarea în criza energiei. Ger­mania nu a depăşit pericolul recesiunii. În Europa de Est, Ungaria se îndreaptă spre sta­tutul de oaie neagră a regiunii, cu o probabili­tate mare ca economia să scadă anul acesta şi cu bugetul în degradare puternică. Potrivit In­stitutului de la Viena pentru Cercetare Econo­mică, dintre eco­nomiile emergente central şi est-europene, doar cea ungară este aşteptată să scadă anul acesta, trasă în jos de inflaţie, de lipsa fon­durilor europene şi de deprecierea forintului, scrie Daily News Hungary.

În Germania, în doar o lună banca cen­trală şi-a schimbat părerea despre mersul eco­nomiei, calculând că aceasta a crescut uşor în primul trimestru al acestui an, evitând în felul acesta recesiunea. În aprilie proiecta o scădere modestă, cu PIB-ul frânat de sectoarele bazate pe consum şi de revenirea slabă a exporturilor. Consumul este la rândul lui frânat de inflaţia persistentă, însă cele mai recente date arată că impactul scumpirilor este atenuat de faptul că piaţa muncii rămâne robustă, adică de nivelul redus al ratei şomajului. Şomajul minim este şi el o armă cu două tăişuri deoarece reflectă şi o penurie de forţă de muncă persistentă care îngreunează drumul spre creştere.

De asemenea, creşterea  şi consumul sunt încetinite de scumpirea creditului. Rezultatul este, până la urmă, conform datelor Eurostat, o stagnare economică în primul trimestru faţă de cel anterior, când PIB-ul a consemnat o scădere de 0,5%. În ritm anualizat, economia a scăzut cu 0,1% în T1.

La elementele care susţin economia, ana­liştii au notat ajutoarele de stat, adaptabi­lita­tea firmelor, redresare peste aşteptări a secto­ru­lui manufacturier pe fondul ieftinirii ener­giei şi al reechilibrării lanţurilor de aprovizio­nare şi redeschiderea Chinei, a doua economie ca mărime a lumii şi importator major. În schimb, Spania şi Italia au crescut în perioada analizată mai mult decât s-a anticipat, ambele cu 0,5% în ritm trimestrial. Italia şi-a revenit spectaculos după o contracţie de 0,1% în ulti­mul trimestru al anului trecut cu ajutorul ce­reri interne şi exporturilor, arată datele statis­tice naţionale. Cum va fi în continuare este nesigur deoarece Italia este singura ţară din zona euro care şi-ar putea pierde ratingul de la Moody’s care o recomandă pentru investiţii, după cum a anunţat chiar agenţia de evaluare financiară.

De asemenea, guvernul naţionalist al Giorgiei Meloni se confruntă cu dificultăţi în creştere în a îndeplini cerinţele Comisiei Europene pentru transferul a miliarde de euro în fonduri de recuperare din pandemie, aces­tea fiind un motor de creştere economică, po­tri­vit Reuters. În plus, executivul nu progresat cu investirea sumelor deja primite. Apoi, ca în cazul tuturor statelor din zona euro, per­spec­tivele sunt întunecate de creşterile de dobânzi efectuate de Banca Centrală Europeană pen­tru a aduce sub control inflaţia. În Spania, in­fla­ţia a decelerat, cu toate că dobânzile cresc, ceea ce s-a văzut în frânarea scăderii cheltuie­lilor gospodăriilor şi accelerarea creşterii eco­no­mice de la 0,4% la 0,5% în primul trimestru.

Economiştii se aşteaptă ca dobânzile mari să acţioneze ca o frână în următoarele trimestre şi ca în aceste condiţii creşterea economică să-şi piardă din suflu. Rezultatul final ar fi, însă, mai bun decât al altor economii din zona euro, remarcă Wall Street Journal. În Franţa, revenirea exporturilor a ajutat PIB-ul să urce cu 0,2%, demonstrând că economia a căpătat rezistenţă la greve şi proteste îndelungate. Exporturile de bunuri şi servicii au sărit în sus cu peste 1%, contrabalansând slăbiciunea din consum, care a stagnat. Iar această slăbiciune arată că pentru omul de rând creşterea economică nu înseamnă mare lucru. Consumul slab a însemnat că importurile au scăzut cu 0,6%, iar în aceste condiţii comerţul internaţional a dat un impuls substanţial avansului PIB, arată Financial Times. Datele Eurostat şi ale institutelor naţionale de statistică din zona euro privind evoluţiile economice din primul trimestru sunt provizorii, mai multe detalii urmând să fie publicate în săptămânile viitoare. Din informaţiile disponibile rezultă că zona euro a evitat la limită recesiunea, cu o creştere a PIB de 0,1%, după stagnare în trimestrul patru din 2022 (sau chiar scădere dacă din calcul este exclusă Croaţia, care a intrat în uniunea monetară pe 1 ianuarie). UE a evoluat mai bine, cu o creştere de 0,3%. Dintre economiile mari care nu au avut noroc se distinge Austria, al cărei PIB a scăzut cu 0,3%. La nivel general, datele arată că dobânzile mari şi inflaţia au lovit consumul, iar perspectivele economice sunt neclare. Acest lucru face mai grea misiunea BCE de a calma inflaţia prin continuarea unei ofensive puternice de creşteri de dobânzi. În ceea ce priveşte Europa de Est, analiştii de la ING estimează că economia poloneză, cea mai mare din regiune, a scăzut cu 1,5% în ritm anualizat în primul trimestru, acesta fiind şi cel mai slab din 2023. PIB-ul va reveni la creştere, dar la una slabă, cel mai probabil sub 1%, în următoarele trimestre. Scăderea vânzărilor de retail sugerează o contracţie prelungită a consumului. Nici producţia industrială nu evoluează bine, scăzând cu 3% în martie, an la an. Şi activitatea din construcţii a mers în sens invers. Guvernul estimează pentru 2023 o creştere economică de 0,9%, la o inflaţie medie de 12%. Cehia, cea mai matură economie din regiune, a rămas probabil într-o recesiune superficială în primul trimestru pe fondul declinului consumului, scriu analiştii de la ING. Cum valul inflaţionist şi-a pierdut din forţă, este de aşteptat ca gospodăriile să devină mai încrezătoare şi să cheltuiască mai mult. De asemenea, îmbunătăţirea condiţiilor externe va ajuta la accelerarea exporturilor.

 
 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO