Bănci și Asigurări

Dupa industria bancara, austriecii cuceresc asigurarile

26.07.2007, 16:32 20

Achizitionarea unui pachet de 30,51% din capitalul Asirom de catre Vienna Insurance Group consolideaza pozitia capitalului austriac in actionariatul companiilor romanesti de asigurari, ponderea acestuia ridicandu-se la 40,3% in totalul primelor subscrise din asigurarile generale si de viata in 2006.
La finele anului 2006, veniturile pietei de asigurari din Romania au atins 5,729 miliarde de lei (1,62 mld. euro), in crestere cu 29,7% in lei fata de 2005, conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
In afara de Asirom, unde va prelua pachetul majoritar, Vienna Insurance Group (VIG) mai controleaza, direct sau indirect, companiile Unita Bucuresti - 99,99%, Omniasig - 97,76%, Agras - 88,68% si Omniasig Asigurari de Viata - 50%.
In cazul ultimei societati, o participatie de 49,96% din capitalul social este in proprietatea TBIH Financial Services Group NV (Olanda), unde VIG detine 60% din actiuni prin intermediul companiei Kardan Financial Services.
Cea mai importanta investitie VIG pe piata romaneasca a avut loc in luna mai 2005, cand grupul austriac a platit TBIH Financial Services NV (Olanda) suma de 64 milioane de euro (83 milioane de dolari) pentru preluarea participatiei de 68,87% din actiunile Omniasig.
Acordul a prevazut si transferul unui pachet de 50% din capitalul Omniasig Asigurari de Viata catre Omniasig, tranzactie care s-a ridicat la aproape patru milioane de euro.
VIG a intrat pe piata romaneasca in 2001, prin preluarea unui pachet de 51% din compania Unita pentru suma de sase milioane de marci germane. Un an mai tarziu, grupul austriac si-a majorat participatia la 100% din capitalul Unita.
In luna octombrie 2002, austriecii au intrat, prin intermediul Unita, in actionariatul Agras, cel mai important asigurator agricol local.
Alaturi de VIG, capitalul austriac este reprezentat in Romania si de grupurile Uniqa, Grawe si Erste Bank, ultimul detinand prin Banca Comerciala Romana (BCR) controlul companiilor BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata.
BCR mai detine un sfert din titlurile Asiban, al patrulea asigurator roman dupa volumul primelor subscrise din asigurari generale si de viata in 2006.
Uniqa si-a facut debutul pe piata romaneasca in iunie 2005, cand a cumparat 27% din titlurile Astra pentru suma de 10 milioane de euro. Doi ani mai tarziu, in iunie 2007, Uniqa a incheiat un acord de cumparare a 23% din actiunile asiguratorului roman de la fostul actionar majoritar, Nova Trade, controlata de omul de afaceri Dan Grigore Adamescu, urmand sa isi majoreze participatia la 50% plus o actiune.
Grupul Grawe si-a inceput activitatea in Romania in luna octombrie 2000, o data cu infiintarea filialei pe plan local. La inceputul anului 2005, Grawe a achizitionat integral o alta companie austriaca, Sara Merkur.
In decembrie 2005, Erste Bank a preluat 61,88% din BCR, cea mai mare banca romaneasca dupa nivelul activelor si, odata cu aceasta tranzactie, a devenit indirect actionar la BCR Asigurari, BCR Asigurari de Viata si Asiban.
Practic, capitalul austriac a ajuns sa controleze 40,3% din industria autohtona a asigurarilor, fara a lua in calcul si cota de piata a Asiban.
Dupa austrieci, cei mai importanti investitori straini pe piata locala sunt din Germania - Allianz-Tiriac Asigurari (liderul pietei, cu o cota de circa 20%), Olanda - ING Asigurari de Viata (cel mai mare asigurator de viata, cu o pondere de 38,3%) si Interamerican, Italia - Generali, FATA Asigurari Agricole si City Insurance, Statele Unite ale Americii - AIG Romania si AIG Life Romania si Marea Britanie - Aviva Romania.
De asemenea, Cehia si-a facut intrarea pe piata romaneasca de profil, dupa ce a achizitionat, in primul trimestru al acestui an, companiile Roumanie Assurance International (100%) si Ardaf (70,81%).
Mai detin participatii la companiile romanesti investitori din Israel - ABC Asigurari, Clal Romania, Grecia - Garanta, Slovacia - KD Life, Ungaria - OTP Garancia Asigurari, Franta - Cardif Asigurari si Bulgaria - Asitrans.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO