Bănci și Asigurări

Dupa ce OTP a testat piata, Raiffeisen lanseaza pachet de credite in franci elvetieni

Dupa ce OTP a testat piata, Raiffeisen lanseaza pachet de credite in franci elvetieni

Razvan Munteanu, seful retailului la Raiffeisen, spune ca francul elvetian este o solutie pentru credite mai ieftine

06.09.2006, 18:33 241

Creditul in franci elvetieni, adus pe piata de OTP in toamna anului trecut, se relanseaza ca alternativa mai ieftina la creditul in lei sau euro odata ce a fost inclus in pachetul de produse al Raiffeisen Bank, a treia banca de pe piata.
In circa zece luni, OTP a vandut credite de consum denominate in franci elvetieni in valoare de la 56,4 milioane de franci (35,7 milioane de euro), la care se mai adauga credite cu ipoteca de 119,5 milioane de franci (75,6 milioane de euro). In total, noua solutie de finantare in moneda elvetiana a convins peste 15.000 de clienti, dintr-un total de circa 42.000.
Incurajata de experienta surorilor din Ungaria, Polonia si Austria, Raiffeisen Bank Romania a lansat saptamana aceasta variante in franci elvetieni pentru principalele produse de creditare pentru persoanele fizice.
Principalul element de atractivitate: dobanda vizibil mai scazuta decat in cazul variantelor in euro. Astfel, pentru creditele de achizitionare, construire de locuinte, case de vacanta sau achizitionare de terenuri dobanda nominala este de 4,9% pe an. Pentru creditele de nevoi personale nenominalizate (inclusiv de refinantare) cu garantie imobiliara - Flexi Plus - dobanda practicata este de 5,9%/an. Banca percepe un comision de procesare inclus in credit de 2%, ceea ce duce dobanda anuala efectiva la 6,32% pentru un credit acordat pe doi ani.
Pana la 31 august, OTP a acordat credite ipotecare la o dobanda promotionala de 4,99% pe an, dobanda actuala fiind de 6,5% pe an, respectiv de 7% la creditele de nevoi personale garantate cu ipoteca.
"Din punctul nostru de vedere, ceea ce parea la inceput mai mult o tactica de marketing pentru atragerea clientilor s-a dovedit a fi principalul instrument de atragere a clientilor persoane fizice, pentru toate tipurile de credite", a declarat pentru ZF Cristian Nae, director de produse la Divizia Retail a OTP Bank Romania.
Chiar daca francul elvetian ramane o moneda exotica pentru piata autohtona, dobanda scazuta atrage atentia clientilor, mai ales ca moneda elvetiana tinde sa se inscrie pe un trend ascendent vizibil mai lent decat in cazul dolarului sau al euro. De pilda, Raiffeisen acorda credite ipotecare in euro cu 6,9% dobanda, in timp ce la creditul de consum in euro dobanda este de 7,9% pe an.
Ce-i drept, creditele in franci apar ca fiind mai ieftine, insa sunt supuse unui risc valutar mai mare, in conditiile in care pe piata valutara nu se deruleaza tranzactii importante pe raportul leu/franc elvetian, cursul calculat de BNR rezultand implicit din cotatiile leu/euro si franc/euro.
Rata de schimb dintre francul elvetian si euro s-a dovedit foarte stabila in ultimii ani, insa pe parcusul verii trecute au aparut si fluctuatii, cu episoade de depreciere a monedei elvetiene care i-au costat pe cei care aveau de rambursat rate.
Asa se face ca desi dobanzile sunt scazute, odata cu expansiunea creditarii in franci elvetieni au aparut si restantele inregistrate de clienti la rambursarea acestora. Astfel, pana la sfarsitul lui iulie, la Biroul de Credit fusesera raportate restante de 19.500 de franci (12.300 de euro), provenind de la un numar de 70 de credite.
Creditul in franci elvetieni s-a bucurat de mare succes incepand din 2001 in Polonia, Ungaria si Austria tocmai datorita dobanzilor mici si stabilitatii cursului fata de euro, care a redus la zero perceptia riscului valutar. De asemenea, bancile - asa cum este si cazul Raiffeisen si OTP in Romania - au avut acces la linii de refinantare ieftine. Totusi, piata internationala asteapta cresteri de dobanda si in cazul francului elvetian intr-un orizont de timp care merge pana in 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO