Bănci și Asigurări

Dragostea strainilor pentru leu a ridicat tranzactiile pe piata valutara la 22,5 mld. euro in februarie

Dragostea strainilor pentru leu a ridicat tranzactiile pe piata valutara la 22,5 mld. euro in februarie

Click pentru imaginea marita

04.04.2007, 14:32 20

Piata valutara interbancara a stabilit in februarie un nou record al volumului tranzactiilor, cu 22,5 miliarde de euro, de patru ori mai mare decat media lunara a anului 2004 si cu 62% peste media lunara a lui 2006, conform datelor publicate de BNR. "O pondere semnificativa" din rulajul pietei valutare este detinuta de capitalurile speculative, dupa aprecierile bancii centrale.
In februarie volumul tranzactiilor cu valuta a depasit in premiera rezerva valutara a BNR, situata in aceeasi luna la 21,6 miliarde de euro.
Dupa o ajustare brusca in septembrie si octombrie 2006, chiar dupa anuntarea convertibilitatii depline a leului, intrarile de capital strain au sustinut un trend constant ascendent al volumelor de tranzactionare. In noiembrie, de exemplu, a fost consemnat un salt de 3,6 miliarde de euro, pentru ca in februarie 2007 cresterea fata de ianuarie sa ajunga la 4,4 miliarde de euro. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avut in mod constant cuvinte de lauda pentru piata valutara, considerand-o cea mai functionala dintre pietele financiare.
Chiar daca liberalizarea deplina a contului de capital a avut loc in septembrie anul trecut, multi investitori straini au asteptat pana in noiembrie cand a venit confirmarea perspectivei integrarii Romaniei in UE de la 1 ianuarie inainte de a-si mari expunerile.
Din octombrie si pana in februarie volumul tranzactiilor de pe piata valutara s-a majorat cu peste 10 mld. euro, ceea ce s-a reflectat in presiuni de apreciere a leului cum nu mai fusesera inregistrate din toamna lui 2005, cand BNR si-a schimbat politica de interventie.
Presiunile s-au mai atenuat in ianuarie, insa oficiali ai bancii centrale au afirmat la inceputul lui februarie ca evolutia cursului de schimb este urmatita cu atentie, de teama acumularii unei aprecieri nesustenabile, cu risc mare de corectie. Teama BNR s-a tradus in reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale in februarie, urmata de o noua miscare de jumatate de punct la sfarsitul lui martie, pana la un nivel de 8%.
Banca centrala se teme cel mai mult de capitalurile cu profil foarte volatil, desi nu le poate evalua cu exactitate in fluxurile totale de investitii straine. In ianuarie, investitiile straine directe au insumat numai circa 394 milioane de euro, in scadere cu peste 44% fata de nivelul din ianuarie 2006. In acelasi timp, volumul tranzactiilor de pe piata valutara a crescut in acelasi interval cu peste 6 mld. euro, ridicandu-se la 18,1 mld. euro in ianuarie.
"Componenta speculativa a continuat sa detina o pondere semnificativa in rulajul pietei valutare in ianuarie, chiar daca presiunile exercitate asupra monedei nationale s-au atenuat usor", apreciaza BNR.
Efectul intrarilor de capital asupra leului a fost vizibil cu ochiul liber, in ciuda unor variatii de la o zi la alta, uneori sub influenta miscarilor operate de investitori la nivel regional.
In decembrie, leul acumulase o apreciere in raport cu euro de 6,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent, calculata in functie de evolutia cursului mediu, reprezentand maximul anului 2006. Acelasi ritm de apreciere a fost inregistrat in decembrie comparativ cu noiembrie. Ritmul lunar a incetinit drastic in ianuarie, la 0,6%, insa comparativ cu ianuarie 2006 leul a acumulat un stoc de apreciere si mai mare, de 6,9%. In februarie, aprecierea medie lunara a crescut usor, pana la 0,9%, insa stocul fata de februarie 2006 s-a subtiat la 4,5%.
In cazul raportului dintre leu si dolarul american, stocul de apreciere fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost consemnat cu cate doua cifre incepand din noiembrie 2006. In decembrie, leul a inregistrat un stoc record de apreciere cu nu mai putin de 16,2% in raport cu dolarul, pentru ca pana in februarie sa se ajusteze la 12,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO