Bănci și Asigurări

Dragoş Cabat, economist, despre creşterea economică record: E foarte ciudat

Dragoş Cabat, economist, despre creşterea economică...

Autor: Iulian Anghel

16.05.2017, 12:53 6473

„E foarte ciudat, nu ştiu de unde vine. Pot să mă gândesc că vine din constructii unde segmentul rezidenţial merge bine, din consum, după creşterea salariilor la stat, dar şi aici salariile au crescut recent şi nu văd cum ar fi putut influenţa atât de puternic creşterea economică. TVA a mai scăzut cu un punct, e adevărat, dar insuficient să modifice puternic PIB-ul pe partea de utilizare. Este foarte ciudat”, comentează economistul Dragoş Cabat, anunţul uimitor al Statisticii privind creşterea economică din T1: 5,7%.

PIB-ul a crescut cu 5,7%, arată datele Institutului Naţional de Statistică, o creştere pe care economia nu a mai întâlnit-o de zece ani. Principalele sectoare, pe partea de formare a PIB-ului, arată bine, nu strălucit, pentru că trebuie raportate la căderile din trecut. Sunt importante creşteri în industrie – plus 7% în T1 – dar construcţiile au scăzut pe ansamblu cu 1,5%, segmentul rezidenţial făcând excepţia (un plus de 56%). Consumul a crescut cu 7%.

Din care aceste componente vine creşterea aceasta neanticipată?

„Nu ştiu de unde. Este foarte ciudat. În aceeasi vreme este nepotrivit să acuzi datele Statisticii. Poţi modifica datele statistice cu 0,1-0,2%, dar nu cu un procent”, explică economistul Dragos Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO