Bănci și Asigurări

Dolarul american coboară sub 4 lei pentru prima dată în ultimele două luni

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

01.05.2015, 00:00 554

Cursul anunţat de BNR pentru dolarul american a ajuns ieri la 3,95 de lei pe unitate, în scădere cu 1,2% faţă de şedinţa precedentă, şi a revenit astfel la nivelul de la începutul lunii martie. Pe 4 martie, moneda americană depăşise pragul de 4 lei la cursul BNR pentru ca în doar câteva zile să atingă maximul istoric de 4,2 lei.

Totodată, euro a crescut ieri uşor la 4,41 de lei, în timp ce referinţa anunţată de banca centrală pentru francul elveţian a crescut la 4,2 lei, cu un ban peste nivelul înregistrat miercuri. Dolarul este însă în continuare cu circa 20% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Aprecierea dolarului a avut însă efecte reduse pe piaţa locală în condiţiile în care exporturile în dolari sunt nesemnificative, iar creditele acordate de bănci în această monedă sunt doar de echivalentul a câteva sute de milioane de lei.

Spre comparaţie, aprecierea francului elveţian de la începutul anului a avut un ecou mult mai mare, în condiţiile în care 75.000 de români au credite în franci de echivalentul a 10 miliarde de lei. Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni, utilizat ca bază de calcul pentru costul creditelor de retail în lei, a scăzut ieri la 1,48% pe an, în condiţiile în care miercuri depăşise pragul de 1,5% pe an pentru prima dată în ultimele trei luni.

Costul leilor ajunsese la începutul lunii martie chiar sub pragul de 1,3% pe an, însă spre sfârşitul lunii a urcat brusc la 1,5% pe an, evoluţie generată de o lipsă temporară de lichiditate pe piaţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO