ZF 24

Mândria zonei euro şi stindardul Americii sunt în curs de coliziune. Cine va ieşi mai „jumulit“ şi cum vom fi afectaţi cu toţii

Autor: Bogdan Cojocaru

12.03.2015, 20:00 4453

Euro este „strivit“ de dolar, iar cele două monede se îndreaptă spre paritate cu o viteză care i-a luat prin surprindere până şi pe cei mai versaţi analişti. Traiectoriile sunt privite, fie cu spaimă, fie cu încântare, de milioane de oameni de afaceri de pe ambele maluri ale Atlanticului, de turişti şi de simpli consumatori. Întărirea dolarului şi slăbirea euro îi afectează pe toţi. În ce fel şi cât va dura?

Euro s-a depreciat faţă de dolar cu aproape 13% de la începutul anului, iar în 12 luni moneda europeană şi-a pierdut 22,5% din valoare.

Ieri, pe pieţele asiatice, care se deschid înaintea celor europene sau americane, euro a marcat un nou minim al ultimilor 12 ani, pentru ca pe parcursul zilei să-şi revină uşor. Dacă scade sub 1,0501 dolari pe unitate, euro va marca cel mai scăzut nivel faţă de moneda americană din ianuarie 2003.

La mijlocul şedinţei de tranzacţionare de ieri, cotaţia era de 1,064 de dolari pentru un euro.

Cel mai recent moment de paritate a fost în noiembrie 2002. De asemenea, euro a mai fost la paritate cu dolarul când moneda europeană a fost introdusă, în 1999, şi în 2000.

 

Când o nouă paritate?

„Pieţele încep să întrevadă paritatea. Impulsul este clar unul care slă­beşte euro“, a explicat pentru The New York Times Lee Hardman, analist la Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ. El crede că euro va ajunge la paritate în câteva săptămâni.

Oxford Economics şi Goldman Sachs au estimat că traiectoriile monedelor se vor intersecta cândva la sfârşitul anului 2016. Mulţi „meteorologi“ valutari au început anul cu prognoza că euro va ajunge la 1,15 dolari la sfârşitul anului. Între timp, însă, declinul euro a accelerat mai mult decât au luat ei în calcul.

Marc Chandler, analist la Brown Brothers Harriman, crede că paritatea va surveni cel mai devreme în trimestrul octombrie-decembrie, având în vedere divergenţele tot mai mari dintre politicile monetare ale BCE şi Rezervei Monetare americane. „Paritatea este un frumos element psihologic, dar nu are o semnificaţie reală. Înainte ca povestea să se termine, euro va testa minimele istorice“, a spus el. Minimul istoric, de 82 de cenţi pentru un euro, a fost atins în octombrie 2000, când ratele de dobândă din SUA erau semnificativ mai mari faţă de cele din Europa.

Deutsche Bank, care a avertizat asupra ieşirilor de capital din Europa, a prezis marţi că euro nu doar că va ajunge la paritate până la sfârşitul anului, ci şi ca îşi va continua căderea, la 0,90 de dolari în 2016 şi 0,85 de dolari în 2017, notează Financial Times.

„Surplusul de cont curent ajută euro să se deprecieze. Se face pur şi simplu prea multă economie în Europa, există prea mult cash. Când aceasta este combinată cu ceea ce face BCE, care practic împinge şi mai multă lichiditate în sistem, taxând pentru această lichiditate, singura soluţie este ca acest capital să iasă din Europa“, a declarat pentru CNBC George Saravelos, analist la Deutsche Bank.

 

Efectele

Teoria general acceptată este că deprecierea euro stimulează economiile care folosesc această monedă sau care exportă în această monedă deoarece exporturile devin mai ieftine. De asemenea, deprecierea euro scumpeşte importurile în zona euro, ceea ce duce la accelerarea inflaţiei şi ajută regiunea să lupte cu cel mai mare pericol pentru creştere, deflaţia.

Multe dintre beneficiile unui euro slab se văd în Germania, cea mai mare economie a zonei euro, un motor puternic de consum şi de exporturi, dar şi ţara care ar avea nevoie de ele cel mai puţin, potrivit The Wall Street Journal. Orice veste bună care vine din zona euro este o veste bună şi pentru România deoarece cea mai mare parte a exporturilor româneşti se duc acolo. De asemenea, companiile din zona euro sunt cei mai mari investitori străini ai României.

În schimb, un dolar puternic afectează veniturile companiilor americane cu operaţiuni în străinătate şi frânează creşterea economică. 

În SUA, întărirea dolarului face bunurile produse acolo mai scumpe pe pieţele externe şi diluează veniturile companiilor americane care-şi aduc banii acasă. Pentru că SUA are deja un deficit comercial substanţial cu restul lumii, slăbirea euro nu va face decât să adâncească acest deficit, în condiţiile în care maşinile germane, vinurile spaniole şi produsele franţuzeşti de lux devin atractive ca preţ. Cei mai fericiţi americani ar fi turiştii, care vor găsi că o masă într-un restaurant francez mai cochet sau o vacanţă la Mediterana vor fi mai accesibile decât erau în urmă cu un an. Europenii care vor veni la New York vor găsi în schimb că cu aceeiaşi bani ca anul trecut nu vor mai putea cumpăra la fel de multe.

Odată cu venirea sezonului de rezultate financiare, a devenit clar că dolarul puternic erodează veniturile multinaţionalelor americane. Coloşi precum Procter & Gamble şi Caterpillar s-au plâns deja că sunt loviţi de puterea dolarului.

Veşti de acest gen reverberează imediat pe burse. La începutul săptămânii indicele bursier american S&P 500 a anulat tot ce a câştigat de la începutul anului. Bursele europene au scăzut şi ele. De asemenea, s-a redus şi cotaţia petrolului, în condiţiile în care preţurile acestei materii prime tind să scadă atunci când dolarul se întăreşte.

 

Schäuble: Declinuleuro ne îmbunătăţeşte competitivitatea

Deprecierea euro faţă de dolar nu este ceva complet de nedorit deoarece ajută la îmbunătăţirea competitivităţii zonei euro la nivel global, a declarat ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble. El este mentorul cancelarului german Angela Merkel şi cel mai puternic ministru de finanţe din Europa. Schäuble a subliniat că este foarte încrezător că zona euro va depăşi problemele crizei, scrie The Wall Street Journal.

Una dintre cauzele declinului euro este programul masiv de „printare“ de bani lansat luna aceasta de BCE cu scopul de a anihila deflaţia în creştere şi de a stimula creşterea economică. De asemenea, aşteptările investitorilor ca Rezerva Federală americană să înceapă în următoarele luni să majoreze dobânzile aflate la minime record, spre opoziţie de zona euro, unde tendinţa este de reducere a dobânzilor, duc la aprecierea dolarului.

„Deprecierea destul de serioasă a euro faţă de dolar nu este ceva complet nedorit. Sunt argumente favorabile acestei evoluţii“, a spus Schäuble. Ministrul a asigurat că performanţele economice ale zonei euro încep să fie mai bune, că şomajul se reduce încet şi că pieţele financiare redevin încrezătoare în stabilitatea euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO