Bănci și Asigurări

Dobanzile variabile la depozite scad spre niveluri real negative

15.02.2005, 00:00 23



Scaderea spectaculoasa a dobanzilor pe piata monetara se rasfrange rapid si asupra dobanzilor acordate de banci la depozitele clientilor persoane fizice. Cele mai grabite sa taie din procentele bonificate sunt, desigur, filialele unor banci straine - HVB si ABN Amro, care nu detin cote semnificative pe acest segment al pietei de retail. Ambele banci au ajuns sa practice dobanzi de 8% la depozitele la termen de o luna. ABN Amro Romania merge chiar pana la 7,5% dobanda la un an.



In conditiile in care rata inflatiei pe luna ianuarie a fost de 0,8%, iar BNR a anticipat riscuri de crestere ale acesteia in primul trimestru, o dobanda de 8% pe luna nu mai reuseste sa conserve valoarea banilor din depozite. Mai mult, inflatia calculata ianuarie la ianuarie s-a situat la 8,9% si are toate sansele sa creasca avand in vedere ca in lunile februarie-martie din 2004 s-au inregistrat rate scazute. In acest context, castigurile aduse de dobanzi de 7,5-8% pe an sunt practic anulate.



Ministerul Finantelor plateste o dobanda fixa de 8,9% la sumele atrase pe doi ani, respectiv 7,9% la trei si cinci ani.



Marii jucatori ai pietei de retail inca ezita sa opereze ajustari vizibile ale dobanzilor oferite la depozite, desi acestea si-ar putea gasi justificare, cel putin pe moment, in miscarile de pe piata monetara. In plus, BNR a redus dobanda nominala de interventie la 15,75% pe an. Aceasta in conditiile in care in piata opereaza cu dobanzi de sub 11%.





Mai exista dobanzi fixe?



Scaderile succesive ale dobanzilor variabile din contractele de depozit bancar, imping clientii spre variantele de produse cu dobanda fixa pe toata perioada pana la scadenta. Pe de alta parte, dobanzile la titlurile de stat, desi fixe, au scazut deja prea mult pentru a mai reprezenta o optiune valabila pentru alti investitori decat cei straini, care sunt interesati in primul rand de accesarea pietei, aproape indiferent de nivelul dobanzii.



Dar mai exista dobanzi fixe la depozite bancare? Din pacate, acestea sunt pe cale de disparitie, fiind evident ca nici unei banci nu-i convine sa se angajeze la plata unui anumit castig chiar si pe termen de sase luni in conditiile in care asteptarile sunt de continuare a trendului de scadere a dobanzilor.



La BCR, cea mai mare banca de pe piata, singura oferta de dobanda fixa vine sub forma certificatelor de depozit cu discont, care garanteaza o rata de 15% pe an. Banca ofera si posibilitatea rascumpararii certificatelor respective, anuntand lunar o cotatie de pret.



BRD, a doua mare banca de pe piata, nu are in portofoliul de produse variante de economisire cu dobanzi fixe, contractele de depozit incluzand clauze de actualizare a ratelor de dobanda in functie de evolutiile de pe piata.



In schimb, Raiffeisen Bank garanteaza un nivel de dobanda fixa la depozitele cu scadente de trei luni - 12% si o luna - 12,5%.





De ce vor creste dobanzile la valuta



In prezent, bancile comerciale au imprumuturi in valuta atrase de pe pietele externe si destinate finantarii de credite pentru clienti in valoare de circa doua miliarde de euro. Incepand de luna viitoare, BNR le va obliga sa blocheze in conturile sale 30% din aceste sume, sub forma rezervelor minime obligatorii. Va fi vorba despre banii trasi dupa 24 februarie si nu de imprumuturi mai vechi.



Banii respectivi nu vor mai merge spre creditare, insa bancile comerciale vor continua sa plateasca dobanzi propriilor creditori, in timp ce BNR le va acorda o dobanda de numai 1% la rezervele constituite in euro. Ca atare, va rezulta o diferenta de cost pe cate bancile o vor transfera, cel putin partial, asupra clientilor prin dobanzi mai mari la creditele in valuta. In aceste conditii, mai vizibila ar putea fi scumpirea creditului in dolari, avand in vedere ca dobanda la finantari in moneda americana este in crestere si pe piata internationala. Scumpirile ar putea fi insa atenuate de concurenta dintre banci. Oricum, risca sa fie afectate in principal sectoare precum vanzarile de autoturisme sau cele imobiliare, finantate in cea mai mare parte din credite in valuta.



Chiar daca dobanzile vor creste, costul creditelor in euro va continua sa fie subtiat de aprecierea incredibil de consistenta a leului, care ieftineste echivalentul in lei al ratelor.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO