Bănci și Asigurări

Dobanzi mai mici, marje constante

24.01.2006, 21:02 18

Diferentialul intre dobanzile percepute de banci la creditele in lei, respectiv cele platite la depozitele atrase, a coborat in noiembrie la 11,86 puncte procentuale, in scadere cu 0,8 puncte procentuale comparativ cu luna precedenta.

Comparativ cu noiembrie 2004, diferentialul a coborat cu mai putin de doua puncte procentuale, de la 13,75 puncte. Aceasta dupa ce bancile au sacrificat dobanzile platite clientilor, care au coborat in acest interval cu aproape sapte puncte procentuale. De altfel, diferentialul de dobanda a coborat sub 13 puncte abia in a doua jumatate a anului trecut, in conditiile in care orice ieftinire a creditelor a fost precedata de o reducere a dobanzilor pasive.

Ingustarea marjelor de castig ale bancilor din noiembrie a avut loc in conditiile in care dobanzile la lei au continuat sa coboare, insa cu o viteza diferita. Astfel, in timp ce dobanda medie la depozitele in lei a coborat doar usor, pana la 4% pe an, dobanda medie la credite a scazut cu mai bine de un punct procentual, la 15,8% pe an. De altfel, dobanzile pasive nici nu prea mai au loc sa coboare, dupa ce bancile le-au dus la niveluri sensibil mai mici decat inflatia, care se pare ca nu va cobori nici anul acesta sub 6%.

In intervalul noiembrie 2004-noiembrie 2005, dobanzile la creditele in lei au coborat cu mai putin de 9 puncte. Scaderea dobanzilor active la lei a luat viteza in noiembrie, dupa ce reglementarile BNR au fortat majoritatea bancilor sa limiteze creditarea in valuta, miscarea generand o intensificare a concurentei pe segmentul imprumuturilor in moneda locala.

Bancherii spun ca ingustarea marjelor de castig va continua si anul acesta, in contextul in care dobanzile la depozite nu mai pot cobori semnificativ, iar concurenta tot mai acerba va duce la ieftinirea creditelor.

De la inceputul anului, mai multi jucatori au operat chiar majorari, desi nu insemnate, ale dobanzilor platite la depozitele in lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO