Bănci și Asigurări

Dobanzi mai mici in august, dar marje de profit pentru bancheri aproape constante

25.10.2005, 18:35 18

Dobanzile la lei au inregistrat noi scaderi in august, insa acestea nu s-au tradus decat printr-o ingustare marginala a marjelor de castig pentru banci.

La creditele in lei acordate clientilor nebancari-neguvernamentali, dobanzile au coborat cu 0,7 puncte procentuale in august, pana la un nivel mediu de 18,79% pe an, arata datele Bancii Nationale.

In cazul depozitelor in moneda locala ale acestor clienti dobanzile au coborat mai incet, cu 0,13 puncte procentuale, pana la 5,68% pe an.

Comparativ cu nivelurile inregistrate in urma cu un an, dobanzile active au coborat cu aproape o treime, respectiv 7,6 puncte procentuale. In acelasi timp, dobanzile pasive s-au redus la jumatate, scaderea fiind de 5,4 puncte procentuale.

In ciuda scaderilor masive de dobanzi, marjele bancilor - diferentialul dintre dobanzile active si cele pasive - au inregistrat insa numai o ingustare marginala, coborand de la 14,8 puncte in august 2004 pana la 13,11 puncte in august curent. Bancile au reusit sa-si conserve principala sursa de profit, dupa ce in ultimul an au pregatit fiecare ieftinire a creditelor prin reduceri prealabile ale dobanzilor la depozite.

In conditiile in care majoritatea bancilor din sistem sunt supralichide pe lei (dispun de surse in lei pe care nu le pot plasa), acestea sunt nevoite sa investeasca fondurile in instrumentele oferite de BNR. Cum banca centrala a luat masuri pentru reducerea dobanzilor pe piata bancara inca de la inceputul anului pentru a diminua apetitul pentru lei al investitorilor speculativi, bancile comerciale s-au vazut nevoite sa plaseze lichiditatile in conditii tot mai putin avantajoase. Efectul s-a transmis aproape imediat asupra clientilor, ale caror depuneri au fost remunerate mai slab.

Scaderile de dobanzi au devenit inca mai evidente in ultimele doua luni, dupa ce BNR a fortat prabusirea ratelor pe piata interbancara, prin micsorarea volumului de lichiditati atrase in cadrul operatiunilor open-market.

Efectul s-a transferat imediat asupra dobanzilor platite la depunerile clientilor in lei, care au coborat, in unele cazuri, chiar sub cele platite la valuta. La niveluri de 5%-7% pentru scadenta de un an, dobanzile la lei au putine sanse sa acopere deprecierea banilor in aceasta perioada, in conditiile in care in piata exista asteptari pentru o inflatie de pana la 7,7% pentru anul viitor. Banca centrala si-a propus sa coboare inflatia pana la 5% la sfarsitul lui 2006, de la 8,5% in prezent.

Chiar si marii jucatori de pe piata si-au ajustat de la inceputul lunii dobanzile pasive la lei in intervalul 5%-7% pe an.

Partea buna este insa ca si dobanzile la creditele in moneda locala au inceput sa coboare, dupa ce BNR a limitat expansiunea finantarilor in valuta. Mai multi jucatori au coborat cu dobanzile chiar sub nivelul de 10% pe an, in unele cazuri chiar si pentru creditele de consum.

Ramane insa de vazut pana unde vor accepta bancherii sa-si ingusteze marjele, dupa ce noile reglementari privind provizionarea, dar si limitarea finantarilor in valuta le-au afectat deja profitabilitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO