Bănci și Asigurări

Doar 5% dintre românii din oraşe vor să ia un credit

01.07.2010, 23:37 21

Unu din trei români din mediul urban are de rambursat unîmprumut şi doar 5% dintre locuitorii de la oraş vor să ia uncredit bancar în acest an, conform unui studiu publicat în Raportulfinanciar 2010, pe care agenţia de presă Mediafax îl va lansamarţi, 6 iulie, la conferinţa Mediafax Talks about Banking.

A şaptea ediţie a raportului anual de piaţă editat de Mediafaxconţine rezultatele unei cercetări referitoare la gradul deîndatorare al românilor şi intenţiile de contractare a unorcredite. Studiul a fost realizat pentru Mediafax de firma decercetare 360insights în perioada aprilie - mai 2010, în rândul a800 de persoane din mediul urban, femei şi bărbaţi, cu vârstecuprinse între 16 şi 64 de ani.

Conform cercetării, 34% dintre românii din mediul urban deţinindividual o formă de credit. Cele mai răspândite sunt creditelebancare, în timp ce împrumuturile în magazine şi cele de tipleasing au o penetrare mai scăzută.

În ceea ce priveşte intenţiile de contractare a unui credit, 89%dintre români nu intenţionează să se îndatoreze în acest an şinumai 6% plănuiesc să ia un împrumut sub formă de credit bancar(5%), leasing (2%) şi/sau împrumut în magazin (2%).

Majoritatea celor care intenţionează să ia un împrumut spun căvor opta pentru un credit bancar cu scadenţă de cinci-şase ani şi orată lunară de aproximativ 600 de lei.

Creditele bancare vor fi destinate în principal reamenajării sauachiziţiei unei locuinţe, aceste două scopuri fiind menţionate de23%, respectiv 15% dintre cei care ar urma să contracteze credite.Refinanţarea, acoperirea cheltuielilor de zi cu zi, cumpărarea uneimaşini şi studiile personale sau ale copiilor sunt alte motivepentru care românii s-ar îndatora la bănci.

Rezultatele studiului realizat pentru Mediafax sunt integrate înanalizele din Raportul financiar 2010, care mai cuprinde cronologiiale evenimentelor majore de pe pieţele financiare din decursulultimului an şi un index al companiilor din acest sector.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO