Bănci și Asigurări

Disputa privind regulile loteriei la pensiile private

16.01.2008, 17:55 24

Marii administratori de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) resping ideea distribuirii egale a participantilor ce vor intra in loteria pensiilor, propunere adusa in discutie de sindicate si avuta acum in vedere de Ministerul Muncii.
Potrivit estimarilor administratorilor, intre 300.000 si 500.000 de salariati cu varsta sub 35 de ani ar putea intra in loteria pensiilor private de la finele acestei luni, care ii va distribui pe acestia intre cele 18 fonduri de pensii de pe piata.
Legislatia in vigoare prevede o distributie proportionala, care conserva cotele de piata ale fondurilor. In schimb, sindicatele propun o distributie egala a acestor participanti intre fonduri, adica intre 17.000 si 28.000 de participanti in plus pentru fiecare fond. O alta varianta luata in calcul ar fi o distributie egala, dar cu excluderea de la aceasta impartire a administratorilor mari (peste o anumita cota de piata).
Marii administratori de fonduri protesteaza insa impotriva acestei idei si cer ramanerea la legislatia curenta, a distribuirii proportionale. "Distribuirea egala ar reprezenta un cadou gratuit din partea statului pentru fondurile mici, care nu au reusit sa stranga in aproape patru luni decat cateva sute sau cateva mii de clienti, cu investitii minimale", spune Radu Vasilescu, CEO al ING Fond de Pensii, liderul de piata, cu aproape 1.070.000 de clienti dupa trei luni si jumatate din totalul de patru.
El estimeaza ca in loterie ar putea intra 450.000-500.000 de clienti pe baza datelor furnizate de Casa Nationala de Pensii (CNPAS) la jumatatea lunii decembrie a anului trecut. Companiile au investit in medie aproximativ 100 de euro pentru a atrage un client, calculeaza Vasilescu, iar fondurile mici ar putea primi astfel circa 25.000 de participanti, adica echivalentul in bani a 2,5 milioane de euro.
"Noi am investit circa 100 de milioane de euro in piata pensiilor private obligatorii, iar altii au investit cateva sute de mii de euro. La final, am putea primi toti acelasi numar de clienti din loterie", a mai afirmat seful ING Fond de Pensii.
Crinu Andanut, CEO al Allianz-Tiriac Pensii Private, estimeaza ca numarul celor ajunsi in loterie ar putea fi de 300.000-400.000 de participanti. "Nu exista argumente clare pentru alocarea egala a participantilor din loterie. Este o problema de principiu: o piata libera nu poate fi ingradita prin astfel de masuri administrative, care schimba regulile in timpul jocului", spune el. Allianz-Tiriac a atras aproape 800.000 de clienti, fiind al doilea fond ca marime de pe piata.
"Cu ce drept o firma care a vandut cateva sute de contracte va primi acum cateva zeci de mii de clienti?", se intreaba el retoric. De cealalta parte, sindicalistii care sustin o distribuire egala invoca o concentrare excesiva a pietei de acum si crearea unui oligopol.
"Noi, confederatiile sindicale, am semnalat si anul trecut Guvernului o serie de probleme majore din legea pensiilor private. Una dintre probleme este ca nu a inclus o bariera in ceea ce priveste cota de piata pe care o companie o poate detine in pilonul II", spune Petru Dandea, vicepresedinte al Cartel Alfa, sindicat care are o participatie minoritara in AG2R Fond de Pensii. AG2R a atras in trei luni si jumatate 725 de clienti, adica 0,02% din total.
"Pe legea actuala, gradul de concentrare se mentine si nu face bine nimanui. Un oligopol, oricum am analiza situatia, nu face bine nimanui, iar statul trebuie sa intervina", sustine Dandea. El nu a comentat legatura dintre cerintele repetate de schimbare ale sistemului venite din partea Cartel Alfa si implicarea acestui sindicat direct in compania de pensii AG2R.
Deocamdata, propunerea de modificare a regulilor loteriei este in discutie la Ministerul Muncii, toate partile interesate fiind acum audiate. O decizie in acest sens ar putea fi luata pana la data ultimei raportari (25 ianuarie), adica imediat inainte de desfasurarea loteriei pensiilor private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO