Bănci și Asigurări

Diosi, OTP: Firmele care au rezistat îşi cumpără rivalii

Laszlo Diosi, şeful OTP Bank

Laszlo Diosi, şeful OTP Bank

04.07.2010, 23:07 25

Companiile care au reuşit să treacă de primul an de criză fărărăni adânci sunt acum în poziţia de a-şi absorbi competitorii, fiedirect fie în cadrul procedurilor de executare derulate de băncispune Laszlo Diosi, şeful OTP Bank, un jucător de talie medie dinsistem.

"Piaţa rezidenţială se mişcă şi am reuşit să vindem şi uneleafaceri. Competitorii se cumpără între ei sau vin investitori noi",afirmă Diosi. Aceste mişcări sunt vizibile mai ales în provincie,între companii de talie medie.

În ultimul trimestru din 2008 şi pe tot parcursul anului 2009bancherii au preferat să restructureze creditele pentru companiilecare nu mai făceau faţă cu plata ratelor, însă acum vine momentuladevărului. Dacă mulţi antreprenori au sperat în 2008 că pieţeleîşi vor reveni curând, acum este clar că economia se va ajusta peun palier inferior şi toată lumea trebuie să taie cheltuielile.Chiar şi acum băncile ezită să execute garanţiile - fie că estevorba de imobile, fie de echipamente sau hale de producţie-întrucât revânzarea acestora se face cu dificultate.

"Poţi să vinzi când oferi un discount (reducere, n. red.), dardacă ai făcut provizioane corecte acum nu trebuie să iei pierderisuplimentare", spune Diosi.

Şeful OTP spune pe de altă parte că problemele companiilor nus-au încheiat, cele cu afaceri mici având cel mai mult de suferit,în timp ce Guvernul nu reuşeşte să vină cu planuri pentru a lesusţine.

"Se intră într-un cerc vicios, companiile care vor săsupravieţuiască trebuie să reducă cheltuielile, dau oameni afară,scade consumul şi în final afacerile sunt lovite. Iar măsurileluate de Guvern sunt doar pentru stabilizarea bugetului, nu facnimic pentru companii."

În altă ordine de idei, Diosi spune că a văzut în ultimele treiluni o creştere a volumului de finanţări acordate firmelor mici şimijlocii, ceea ce arată că există şi cerere pe piaţă.

"Clienţii se străduiesc mult mai mult acum, îi vedem mult maidedicaţi afacerilor lor. Muncesc, negociază şi şi-au restrânscheltuielile." Şeful OTP afirmă că în majoritatea cazurilor băncilenu joacă "dur", adică preferă să facă orice este posibil pentrua-şi ajuta clienţii decât să îi împingă spre insolvenţă. BNRanalizează în prezent modificarea reglementărilor, astfel încât săpermită băncilor să schimbe creanţele deţinute asupra companiilorîn acţiuni, dacă nu există o altă cale mai eficientă de a-şirecupera banii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO