Bănci și Asigurări

Dijmarescu: BNR poate interveni pe piata valutara

10.09.2007, 18:47 16

Interventiile valutare ale BNR sunt permise, dar trebuie subordonate obiectivului de inflatie, afirma viceguvernatorul Eugen Dijmarescu, responsabil cu operatiunile de piata ale bancii centrale.
De la jumatatea lui iulie, dealerii nu au contenit sa speculeze pe tema presupusei reluari a interventiilor BNR asupra cursului, mai intai pentru franarea aprecierii spectaculoase a leului, apoi pentru stimularea fenomenului de corectie.
Intr-o prezentare intitulata "Aspecte ale politicii monetare si valutare in contextul aplicarii Programului de convergenta", Dijmarescu reafirma angajamentul "neechivoc" al BNR fata de stabilitatea preturilor, ceea ce exclude tintirea altui obiectiv decat inflatia, fie ca este vorba de cursul de schimb sau de cresterea economica.
Cand vorbeste despre "caracteristicile" politicii cursului de schimb duse de BNR, viceguvernatorul mentioneaza doua coordonate principale: accentuarea flexibilitatii cursului, insa in contextul mentinerii regimului de flotare controlata, si coexistenta tendintei de apreciere in termeni reali cu variabilitatea pe termen scurt a cotatiilor.
De vazut pana unde poate merge in viziunea BNR actuala corectie a cursului leului in raport cu euro fara a antrena presiuni inflationiste, tinand cont de sensibilitatea mai mare a preturilor la astfel de ajustari de curs decat la apreciere. Scumpiri automate sunt induse mai ales pe zona serviciilor de telecomunicatii, care si-au ajustat tarifele odata cu intarirea spectaculoasa a leului de pana la jumatatea lui iulie.
Pe langa aspectul "corector" al inversarii de directie a cursului, BNR considera pozitiva o asemenea volatilitate crescuta, mizand pe un efect de descurajare a intrarilor de capital volatil.
Intr-un orizont de timp pana in 2012, Dijmarescu intrevede o "relativa stabilitate a cursului de schimb in jurul nivelului de echilibru pe termen lung", evident fara vreo specificatie in privinta nivelului respectiv. Aceasta reprezinta de altfel definitia sustenabilitatii cursului, preconditie esentiala pentru trecerea la euro. Intre timp, leul continua sa piarda teren sub influenta pietelor externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO