Bănci și Asigurări

Deutsche Bank si UniCredit vad in BCR motorul profitului la Erste

Deutsche Bank si UniCredit vad in BCR motorul profitului la Erste

Click pentru imaginea intreaga

21.08.2007, 17:35 25

Pretul actiunii Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, s-a mentinut ieri deasupra pragului de 50 de euro pe bursa de la Viena, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute alunecase pana la 49,60 euro. Cele mai recente rapoarte ale analistilor Deutsche Bank si UniCredit recomanda insa cumpararea de titluri, considerate chilipir la preturile din ultima perioada.
Rezultatele grupului austriac pe primul semestru au reprezentat pentru Deutsche Bank argumentul pentru mentinerea recomandarii de cumparare, cu o tinta de pret de 67,5 euro pentru urmatoarele 12 luni. Analistii bancii germane se declara foarte surprinsi de contributia BCR la profitul Erste.
"Contributia BCR a fost solida, cu 36% peste estimarile noastre, datorita cresterii venitului net din dobanzi si a incasarilor din comisioane", se spune in raportul Deutsche Bank.
In trimestrul al doilea, BCR a adus 57 mil. euro din profitul net de 264 mil. euro al grupului Erste, fata de 44 mil. euro dintr-un total de 302 mil. euro in trimestrul I. Conform analizei, principalele riscuri pentru Erste tin de evolutiile politice si economice din Europa Centrala si de Est si in particular de abilitatea austriecilor de a integra cu succes BCR in grup.
"In termeni de riscuri bancare, cea mai mare amenintare este legata de intensificarea concurentei in regiune, ceea ce ar putea determina ingustarea marjelor si deteriorarea calitatii activelor", considera analistii germani.
UniCredit si-a ajustat usor tinta de pret pentru Erste de la 68 la 66 de euro pentru urmatoarele 12 luni, tinand cont de costurile suplimentare induse de extinderea retelei in Romania si de noua structura de grup, insa continua de asemenea sa recomande cumpararea de actiuni. Si analistii UniCredit considera BCR drept motorul cresterii veniturilor nete din dobanzi si comisioane la nivelul grupului austriac pe primul semestru, insa nu se arata surprinsi de aceasta evolutie.
"Ne asteptam ca procesul de transformare de la BCR sa dea roade in a doua jumatate a anului: un mix mai bun de produse combinat cu stabilizarea marjei nete de dobanda la 5,20 puncte procentuale ar trebui sa aduca o crestere anuala a profitului net de 45%", afirma analistii grupului italian, mentionand ca rezultatele pe primul semestru arata ca eficienta managementului costurilor va fi vitala pentru atingerea tintelor anuntate de conducerea Erste.
In acelasi timp, raportul UniCredit considera "cu adevarat ieftine" actiunile Erste, in comparatie cu bancile de talie similara, asa incat le vede ca "foarte atractive".
In opinia UniCredit, Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR, va ramane in banca si astfel "integrarea va beneficia de suficient sprijin din partea romana." Raportul considera "o veste proasta" plecarea lui Dan Bunea din functia de vicepresedinte executiv, comentand ca intr-un proces de integrare atat de intens exista intotdeauna riscul pierderii unor oameni din pozitii-cheie si ca aceasta poate semnala in acelasi timp ca unii manageri locali au probleme cu activitati legate de tranformarea bancii.
UniCredit estimeaza ca Erste va incasa anul acesta din Romania un profit net de 212,5 mil. euro, cu toate costurile de integrare si extindere, in ipoteza ca masurile de restructurare vor aduce venituri si mai mari in semestrul al doilea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO