Bănci și Asigurări

Desi dobanzile scad, leul este mai rentabil ca dolarul

21.05.2001, 00:00 19



Pe fondul reducerii dobanzilor atat pe piata interna, prin Ministerul Finantelor si Banca Nationala, cat si pe pietele internationale bancile au inceput in ultima vreme sa-si ajusteze in jos dobanzile oferite pentru fondurile atrase de la populatie si agentii economici.

Cu toate acestea, pe fondul deprecierii leului in raport cu dolarul intr-un ritm relativ redus, si in perioada urmatoare, potrivit dealerilor, plasamentele in lei - in depozite si titluri de stat - vor fi aducatoare de randamente nete celor in dolari.

Daca in urma cu cateva luni dobanzile la depozitele in lei oferite de banci erau in jur de 37-38% pe o luna sau trei luni, acum acestea au scazut pana la 34-35%, trend care potrivit specialistilor, va fi urmat in perioada urmatoare.

"Este foarte probabil ca anul acesta inflatia sa depaseasca cu 8-10% traget-ul initial si sa ajunga undeva la 35-37%. In aceste conditii dobanzile medii pe total an vor trebui sa fie undeva in jur de 40%, asa ca mai este loc destul pentru reducerea dobanzilor la lei.

Cred ca acestea vor ajunge pana la 30-32% in perioada imediat urmatoare", a comentat Adrian Batagui, director general adjuct la Piraeus Bank Romania si seful trezoreriei.

El spune ca si dobanzile la titlurile de stat pe care bancile le cumpara sunt in prezent destul de mari si ca si in acest sens ar mai fii loc de reduceri pana spre 40%.

Automat trendul va fi urmat si de titlurile de stat oferite populatie. Oricum, previziunile facute se incadreaza si in tragetul Finantelor, recent, oficiali ai institutiei aminite anuntand ca pana la sfarsitul anului dobanzile oferite la titlurile de stat in lei cumparate de populatie vor scadea pana la 35% de la 40% cat sunt in prezent.

Alin Savastre, dealer la Banca Romana pentru Dezvolare-Groupe Societe Generale, spune ca "atata timp cat dobanzile oferite de Finante sunt in scadere de la emisiune la emisiune este normal ca si bancile sa reduca randamentele oferite".

"Daca si inflatia o sa fie in lunile urmatoare descrescatoare pentru a se inscrie in target, dobanzile vor scadea in medie cu un procent pe luna", mai spune Savastre. El a mai adaugat ca "leul va ramane in continuare preferat pentru investitii intrucat ritmul de depreciere este destul de redus acum".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO