Bănci și Asigurări

Depozitele in lei continua sa creasca, chiar si cand dobanzile sunt mai mici

11.04.2005, 18:22 11

Leul a ramas mai atractiv pentru cei care si-au plasat economiile in depozite bancare. Soldul depozitelor la termen constituite in lei a urcat in februarie cu 7%, pana la 239.359 de miliarde de lei (6,5 miliarde de euro).

In acelaSi timp, depozitele in valuta au scazut cu 2,5% (in lei), pana la 152.066 de miliarde de lei (4,1 miliarde de euro), arata datele Bancii Nationale.

Datele arata astfel ca, in termeni absoluti, variatia pozitiva a economiilor in lei a fost de cateva ori mai mare decat corectia negativa a depozitelor in valuta, de unde reiese ca noi sume au fost aduse la banci.

Accentuarea tendintei de migratie a economisirii spre lei apare ca normala in conditiile actuale de apreciere a monedei nationale si care va continua cel mai probabil, chiar daca intr-un ritm mai lent. Datele arata insa ca apetitul pentru economisire nu a fost tulburat de scaderile substantiale ale dobanzilor platite la depozite care au fost operate de banci in ultimele luni. Ramane insa de vazut cat timp oamenii isi vor mai aduce economiile la banca, in conditiile in care dobanzile au scazut dramatic in ultimele luni. La niveluri actuale, dobanzile pot deveni cu usurinta real negative daca inflatia depaseste nivelul tintit de 7%. De altfel, unele banci ofera deja dobanzi de sub 7%.

Dobanzile platite de bancile comerciale la depozite au scazut sensibil in conditiile in care BNR a redus simtitor dobanda la care atrage surplusul de lei din piata monetara. Aceasta a afectat performantele bancilor care isi plasau lichiditatile preponderent in plasamante la banca centrala, care oferea randamente confortabile. Cum alternativa de plasament - creditele acordate clientelei - are un ritm de crestere mai greu de influentat, bancile se vad nevoite sa reduca costurile cu resurele atrase, prin scaderea dobanzilor.

Depozitele in lei constituite de populatie au crescut cu 4%, pana la un volum total de 136.418 mld. lei (echivalentul a 3,7 miliarde de euro). Prin contrast, depunerile in valuta ale populatiei au scazut cu 4,4%, pana la un sold total de 68.502 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro).

Certificatele de depozit in lei cumparate de populatie au inregistrat o crestere de 7%, pana la un sold total de 16.008 miliarde de lei (0,4 miliarde de euro). Certificatul de depozit este un instrument de economisire chiar mai atractiv decat depozitele la termen, principalul sau atu fiind ca aduce o dobanda fixa (cea la care a fost emis). Aceasta este o caracteristica atractiva in contextul scaderii tot mai rapide a dobanzilor la depozite.

Emis in mai multe variante - nominativ, cu discount sau cu parola -, certificatul de depozit este un titlu de credit pe termen, emis de banca, si atesta depunerea unei sume de bani pe baza careia, la scadenta, se poate incasa atat suma depusa, cat si dobanda aferenta.

Agentii economici au preferat de asemenea leul, depozitele la termen constituite de acestia inregistrand o crestere de 11%, pana la 102.940 de miliarde de lei (2,8 miliarde de euro). Depozitele constituite in valuta au inregistrat o scadere usoara, de sub un procent, pana la 83.564 de miliarde de lei (echivalentul a 2,2 miliarde de euro).

Tendinta de migrare spre economisirea in lei a continuat in conditiile in care, comparativ cu sfarsitul anului trecut, euro era mai slab la sfarsitul lui februarie cu peste 8%, in termeni nominali. Corectata cu rata inflatiei, aprecierea leului depaseste 9%. Analistii se asteapta ca in continuare leul sa se aprecieze, pe fondul intrarilor de capitaluri straine in piata, o data cu liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele la termen in moneda nationala. De altfel, in ultimele luni banca centrala a fost nevoita sa cumpere masiv valuta pentru a preveni o scadere sensibila a cursului.

liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO